Dunaföldvár

2023.04.01. 16:50

Beszédes Józsefre, az iskola híres névadójára emlékeztek

Okkal teszik ezt a dunaföldváriak minden évben, hiszen Beszédes Józsefnek, a XIX. század jeles magyar vízépítőjének ez a város adott otthont az élete alkonyán. A korszakát megelőző gondolkodásmódú szakembert befogadták, és az emlékét büszkén megőrizték. A nevét viseli a helyi általános iskola, de a Dunát átívelő híd is.

DUOL.hu

Az ünnepség keretében koszorút helyeztek el Beszédes József szobránál, a Főtéren (Fotó: Balogh T.)

A város ismert alakjára több alkalommal is emlékeztek már idén. A Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubja ebben az évben is aktívan részt vett a Beszédes József- megemlékezések szervezésében és lebonyolításában Dunaföldváron, amelyek a víz világnapjához kötődtek.

A Beszédes József Általános Iskola 5. osztályos tanulói számára ismeretterjesztő előadásokat tartottak a vizes élőhelyekről a Stefánia állóhajón. A délutánt az általános iskolában kezdték, ahol a névadó emléktábláján, majd a főutcán tovább haladva az utolsó lakóháza falán, aztán a főtér szoborcsoportjánál helyezték el a koszorúikat. A rendezvény­sorozat zárásaként az alkotó sírjánál emlékeztek meg róla.

A főtéri megemlékezésen a Beszédes iskola kórusa is fellépett (Fotó: B. T.)

Beszédes József és a mai Dunaföldvár kapcsolata örök érvényű. Ez a kedves kisváros joggal büszkélkedhet számos szép, épített és természeti értékével. Mellette az egyik hírességükkel, akiről a Duna-hidat is elnevezték.

A Duol.hu hírportál teljes beszámolóját ide kattintva olvashatják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában