Fejlesztés

2023.04.26. 17:09

Elkezdődik a kerékpárút építése Szekszárdon

Elkezdődött egy korábbi terv megvalósítása, megkezdik Szekszárdon, a Palánki út mellett, s az úton a kerékpárút építését.

Szepesi László

 Ez folytatása annak a projektnek, amelyre a Településfejlesztési Operációs Programban 2016. júliusában Kerékpárosbarát Szekszárd elnevezéssel pályázott az önkormányzat. Abban az állt, hogy Szekszárd területi adottsága, szerkezete kedvező környezetet kínál a kerékpározás számára. A biciklizés, mint közlekedési mód elterjedésének érdekében a város már megtette az első lépéseket, de a kerékpáros közlekedés nagysága jelentősen elmarad a város lehetőségeitől.

Fotó: Makovics Kornél

Az első ütem befejezése után az újabb tervek elkészültek, majd módosultak, és 2021-ben a módosított tervek alapján feltételes közbeszerzési eljárásra került sor. A város megkötötte az építési szerződést, a kerékpárút építése viszont, többek között a Covid járvány miatt, nem kezdődött el, majd az orosz-ukrán háború miatt is jelentősen megnövekedett árak okán a kivitelező egy újabb, a korábbinál majdnem másfélszer drágább költségvetést nyújtott be. Emiatt a folytatás abbamaradt.

Most megtörtént a második ütem építését megelőző munkaterület átadás. Szerdán, kora délután a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Gyurkovics János, a vármegyeszékhely alpolgármestere elmondta, a lehetőségekhez alkalmazkodva az újvárosi temetőtől kiindulva készül el két üteme a kerékpárútnak.

Az első 587 méteres részen, a Rákóczi utcai csomóponttól a palánki körforgalomig együtt lesz elválasztás nélkül a gyalogos és a kerékpárút a Palánki úton, a következő 735 méteres szakasz első harmadát ugyanígy együtt használják a gyalogosok és a biciklisek, majd a folytatás, a további szakasz, kétirányú kerékpárút lesz.

A munkaterület átadásán részt vettek a beruházásban érintett hatóságok, intézmények, cégek, s napokon belül megkezdődik az út építése, amelynek megvalósításához a Településfejlesztési Operációs Programban 314 millió forintos támogatást nyert a város. A kivitelezésre az önkormányzat egy paksi céggel, a R.E.D-Hungary Kft-vel kötött szerződést, melyben az áll, hogy a munkára rendelkezésre álló idő 150 nap, a projekt fizikai befejezésének határideje szeptember 30.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában