Teol.hu videó

2023.04.13. 17:30

Javult az életminőség Tamási külterületein (videó)

Elkészült Tamási külterületeinek jó részén a régóta várt ivóvízhálózat. Ezzel Kosba, Újvárhegy, Tuskós, Öreghenye, Adorjánpuszta és Adorján-újtelep lakói jutottak egészséges ivóvízhez – jelezte lapunknak Tamási város vezetése.

Gazsó Rita

A végéhez érkezett a külterületi ivóvízhálózat kiépítése, amelynek eredményeként egészséges ivóvízhez juthat a Tamási külterületén élő mintegy ötszáz ember. 

Porga Ferenc polgármester szerint Tamási külterületi részeinek 98 százalékán válik elérhetővé az egészséges ivóvíz (Fotó: Mártonfai Dénes)

– Tamási lakosságának hozzávetőleg tíz százaléka él a város külterületén. Ezek közül több olyan lakott rész volt a közelmúltig, ahol nem volt vezetékes ivóvíz – mondta Porga Ferenc polgármester a beruházás hátteréről. – Az itt élők egy részéhez tartályos kocsival szállították a vizet, de akadt olyan, akiknél fúrt kutakon keresztül, míg másoknál magánhálózatkén működő régi termelőszövetkezeti hálózaton érkezett a víz. Fontos volt tehát, hogy ellássuk ivóvízzel az itt élőket, amelyben hathatós segítséget nyújtott Süli János országgyűlési képviselő, aki szívügyének tekintette ezt a feladatot, hiszen sokszor kilátogatott ezekre a területekre, így jól ismerte az itt élők ezen gondjait. Ezt a problémát sikerült most megoldani – tette hozzá a városvezető. 

A Miniszterelnökség és a PIP Nonprofit Kft. csaknem háromszázmillió forintos támogatásának felhasználásával az elmúlt több mint egy évben összesen 11,5 kilométernyi vezetéket és a hozzá előírt kötelező infrastruktúrát – közkutakat, tűzcsapokat – építettek ki azon sűrűbben lakott külterületeken, ahol korábban nem volt vezetékes hálózat. A kivitelezés része volt a vízóraaknák kialakítása is a lakóházaknál – tette hozzá a polgármester, aki kiemelte, hogy a beruházás több mint kétszáz háztartást, közel ötszáz lakost érintett, Adorján-Újtelepen, Adorjánpusztán, Öreghenyén, Kosbán, Újvárhegyen és Tuskóson.

A hálózatot szakaszosan alakították ki az elmúlt hónapok során, így az érintettek jó része már szerződést is kötött a vízszolgáltatóval, rácsatlakozhatott a rendszerre és fogyaszthatja a hálózatból érkező vizet. Mint megtudtuk, éppen jókor sikerült végezni a munkákkal, ugyanis többfelé időközben kiszáradtak a saját használatú kutak és komoly problémát jelentett ennyi háztartás ellátása az ivóvízzel. Ilyen helyzetbe került az 1981 óta itt élő Pintér Ferenc József is, aki három, azóta már felnőtt korú fiát nevelte fel itt.

– Mostanában eléggé akadozott nálunk a kút hozama, az utóbbi időben pedig szinte teljesen kiszáradt, így mondhatni szinte az utolsó pillanatban érkezett a hálózat hozzánk – fogalmazott a nyugdíjas férfi, aki ezért is örült annyira a vezetékes víz érkezésének. 

Porga Ferenc polgármester azt is elmondta, hogy akadnak még feladataik: a keretből, amit a hálózat kiépítésére a PIP Nonprofit Kft. számukra biztosított, maradt még csaknem 150 milliónyi forrás. Ebből egy további olyan külterületi rész, Szemcsepuszta ivóvízhálózatának kiépítését tervezik még az idei évben, ahol egyelőre a régi termelőszövetkezeti hálózatot használják. A polgármester jelezte, hogy itt jelenleg a tervezési munkáknál tartanak. Ezzel együttesen a város külterületi részeinek 98 százalékában válik elérhetővé az ivóvíz, csupán a kieső, távolabbi részei maradnak ki a szolgáltatásból, ahová nagyon nehéz és költséges lenne elvezetni, kiépíteni a hálózatot – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában