Teol.hu videó

2023.04.20. 14:03

Lakályos odúk várják az égi vándorokat (Videó)

Százharminc madárodú telepítését kezdte el a Gemenc Zrt. A projekt uniós támogatás révén valósul meg.

Szeri Árpád

A madár menedékek hozzájárulnak a biológia sokféleség fejlesztéséhez (Fotó: M. D.)

Az erdőgazdaság munkatársai Szekszárd és Baja környékén hat erdőrészletben, tíz hektárnyi területen helyeznek ki különböző típusú, fából készített alkalmatosságokat. Ez a tevékenység is hozzájárul az erdőket érintő klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez, az ökológiai, természeti károk minimalizálásához.

A részletekről csütörtökön délelőtt az erdőgazdaság Sötétvölgy Szabadidőközpontja melletti parkerdőben Janács Gergely, a Gemenc Zrt. vadgazdálkodási, ökoturisztikai és marketing osztályvezetője tájékoztatta az érdeklődőket, a média képviselőit. Egyebek mellett elmondta, hogy háromfajta – az Országos Madártani Egyesület ajánlásának megfelelő – menedék várja a hálás szárnyasokat. Az A-típusú, legkisebb bejárati átmérővel rendelkező odú a kékcinegék és barátcinegék lakhelye lehet. A B-típusú a nagyobb madarakat, a széncinegéket, mezei verebeket és csuszkákat fogadja. A legnagyobb nyílású D-típus pedig a seregélyek és a búbos bankák számára nyújt lakályos körülményeket. Janács Gergely a bemutatóval egybekötött rendezvényen két odú kihelyezésével nyitotta meg azt a sort, melynek végén ez a szám a bevezetőben említett százharmincra emelkedik.

Számos hazai madarunknak jelentenek menedéket és fészkelő helyét a fa belsejében, a faanyag korhadási folyamatának eredményeként létrejövő természetes üregek. Magyarországon csak néhány harkályféle készít odút, de ezeket olyan madarak is használják, amelyek önállóan nem képesek annak kialakítására. Fiatal, középkorú erdőkben természetes módon kevés búvóhely keletkezik az öreg, korhadó hagyásfák kis száma miatt. Az odútelepítési akciótól azt várják a szakemberek, hogy az érintett erdőkben nő a megtelepedő madárfajok száma és a kedvező feltételeknek köszönhetően gyarapszik az egyedszámuk is.

Nagyon érzékeny rendszert alkot az erdő élővilága, ennek az életközösségnek a tagjai kölcsönhatások sokaságával tudják befolyásolni annak egyensúlyát. A mesterséges odúk kihelyezésével a Gemenc Zrt. is hozzájárul egy-egy erdőterület fajgazdagságának a megmaradásához. Ezek az erdők pedig jobb ellenálló képességet tanúsítanak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival, valamint más károsításokkal szemben. A megelőzési tevékenység nemcsak költséghatékonyabb, mint a kárelhárítás és kárfelszámolás, hanem a biodiverzitás, a biológiai sokféleség fejlesztésével is jár.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában