Az óvodakezdés halasztása kérelmezhető

2023.04.20. 17:30

Megkezdődött a beiratkozás a köznevelési intézményekbe

Április 20-án vármegyénkben is megkezdődött az óvodai és iskolai beiratkozás, melyre a holnapi nap folyamán van még a szülőknek lehetősége. Cikkünkben összeszedtük a beíratáshoz szükséges legfontosabb információkat.

Farkas Eszter

A tanköteles gyermekek iskolai beiratkozására április 20–21-én van lehetőség.

Fotó: Makovics Kornél

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre.

Az óvodakezdés halasztását április 15-éig kérelmezhették a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. Ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja, a gyermek egy évig (annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben negyedik évét betölti) menthető fel az óvodai foglalkozások alól.

Továbbá a 2011. évi CXC. Nkt. rendelkezése értelmében újabb kérelem alapján annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti a Kormány rendeletében kijelölt szerv (a továbbiakban: felmentést engedélyező szerv) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete azt indokolja.

A beiratkozás ebből adódóan kötelező, azonban az óvodába járás halasztását kérelmezheti a szülő. Az óvodaérettséghez tulajdonképpen egyetlen kitételnek kell megfelelnie a gyerekeknek, ami a nappali szobatisztaság.

Illusztráció: Wunderland óvoda.
Fotó: Makovics Kornél

A törvény szerint az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

Természetesen az óvónők ajánlják, hogy a gyermeket lehetőleg akkor írassuk be, miután ki tudja fejezni a szükségleteit, érthetően tud beszélni.

– A törvény szerint a szeptemberig hatodik életévüket betöltött gyermekek tankötelessé válnak – tájékoztatta portálunkat Kozma Erzsébet, a Bíborvég Általános Iskola igazgatója. Az iskolaérettséget az óvoda méri fel, ha a gyermek nem felel meg a teszten, akkor a Pedagógiai Szakszolgálathoz küldik további vizsgálatra, illetve ezt a szülő is kérheti.

Ilyen esetben a szakvélemény alapján lehet kérni az Oktatási Hivataltól, hogy a gyermek maradjon még egy évet óvodában. Ezt a kérelmet januárban kellett a szülőknek benyújtani. A mi iskolánk beiskolázási körzete Decs és Sárpilis. A beiratkozás elektronikusan is megtörténhet, de a szülőknek személyesen is meg kell jelenni a választott intézményben.

A tanköteles gyermekek iskolai beiratkozására április 20–21-én van lehetőség. 

A beiratkozással kapcsolatos egyéb hasznos tudnivalók a KRÉTA rendszerben olvashatók: https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában