Willkommenskultur

2023.04.23. 09:38

Németország a változás útján

Nagy változáson megy át Németország néhány év óta, erről tartott előadást pénteken délután az MCC szekszárdi képzési központjában dr. Bauer Bence a Mathias Corvinus Collégium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

Szepesi László

Dr. Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója. (Fotó: K. A.)

Az országban, amelyet em csak Magyarországon, hanem Európa legtöbb államban is sok éven át minta-országnak tekintettek, az utóbbi bő fél évtizedben komoly változások mentek, s mennek ma is végbe. Ehhez hozzájárult Angela Merkel 16 éves kancellárságának vége, az új szövetségi kormány hivatali idejének kezdete, a CDU, a Kereszténydemokrata Unió politikai térvesztése, s ezzel egy időben a Zöldek politikai térnyerése. Az átalakulás pedig nem csak a politika, hanem a gazdaság és a társadalom színterén is érzékelhető. 

Merkel azt a politikát választotta, mondta az előadó, hogy előremenve, megvalósította a zöldek szándékainak egy részét, ez kezdetben sikeresnek tűnt, de később visszaütött, elment sok híve. Bezárták az atomerőművek jelentős részét, s a napokban az utolsó hármat is. Beindultak a szénnel működők, nőtt a CO2 kibocsátás, és az orosz-ukrán háború miatt tovább nőttek az energiagondok. 

Beszélt még Bauer Bence arról, hogy a hajdani bezzeg-ország küzd számos további kihívással, mint például az infláció, az orosz-ukrán háború okozta hadügyi kiadások, a bevándorló társadalom és Willkommenskultur okozta problémák, a woke ideológia és a cancel culture terjeszkedése. A német főirány erősen balra tolódott, mindeközben a liberális, illetve konzervatív gondolkodás- és kifejezésmód is új értelmet nyert az országban. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában