Szedres

2023.04.25. 10:26

Rendben tartják a zsidó temetőt

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából megtisztították a szedresi zsidó temetőt Barteczka Mária a Tolna Vármegyei Egyed Antal Honismereti Egyesület titkára szervezésében.

TEOL

A szedresi zsidó temető önkéntes ápolói (Beküldött fotó)

Jószándékú szedresiekkel, Sáfrány Judittal és Sáfrányné Palkó Terézzel megkapálták és kigereblyézték a 20 síremlékből álló temetőt. Valójában sokkal többen nyugszanak itt, hiszen Szedresben már 1870-ben 15 fős izraelita hitközség volt. Számuk 1941-re 56-ra emelkedett. Ők mindnyájan ortodox vallásúak voltak, ez onnan is tudható, hogy a sírköveken csak héber felirat van. 

A temetőt gyakran látogatják külföldről és belföldről is. Tavaly például az USA-ból érkezett ide három hölgy, az egykori Friedmann család leszármazottai, akiknek Barteczka Mária nemcsak a temetőt mutatta meg, hanem a volt lakóházukat is, ez nagy örömöt okozott nekik. Az idén pedig Győrből idelátogató urat kalauzolt a TVEAHE titkára. A látogató nagyapai ágon kapcsolódik a zsidósághoz, és igyekszik az ország minden zsidó temetőjét felkeresi. Így jutott el Szedresbe is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában