Rohamosan fogyunk!

2023.04.02. 15:40

Sokkal többen halnak meg, mint ahányan születnek

Tolna vármegyében a múlt évben összesen ezerhétszáznyolcvannyolc gyermek született, és háromezer-háromszáztizenöten hunytak el, tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hivatalos oldalán.

Brunner Mónika

Sajnos sokkal több a temetések, mint a születések száma Tolna vármegyében a statisztikai adatok szerint

Forrás: MW

A ránk vonatkozó adatokat tekintve tehát még mindig nem túl biztató a helyzet, ha arról van szó, hogy gyarapodik-e Tolna vármegye lakosságszáma. A Központi Statisztikai Hivatal részletesen is közzétette az adatokat, amely szerint 2022 első negyedévében háromszázhatvannyolc, az első félévében nyolcszázhúsz, az első három negyedévében ezerháromszáztizenhárom az élveszületések száma vármegyénkben. 

Ugyanezen időszak első negyedévében kilencszáznegyvenkilencen hunytak el, az első félévben ezerhétszáznegyvennégy haláleset történt, az első három negyedévben kétezerötszáztizenheten kerültek a másvilágra. 

Összegezve tehát jóval több a halálesetek száma a múlt évben, mint az élveszületéseké szűkebb pátriánkban. Sajnos ugyanez mondható el az előző évekre vonatkozóan is. A  2021-es évben ezerkilencszázötven kisdeddel gyarapodott vármegyénk, emellett háromezerkilencszáznégyen hunytak el. 

Míg 2020-ban ezerkilencszázhetvenkilenc baba született, háromezernégyszázötvennyolcan haltak meg, 2019-ben pedig ezernyolcszázheten jöttek a világra, ugyanakkor háromezerkétszázkilencen távoztak az élők sorából. 

Az idei évvel kapcsolatban a KSH már közzétette az előzetes országos adatokat, mely szerint Magyarországon januárban hétezerháromszázkilencvennyolc gyermek született, és tizenegyezer-háromszáznegyvenketten haltak meg. Az elmúlt tizenkét hónapot tekintve, 2022. február és 2023. január között a születések száma 3,4, a halálozásoké tizennégy százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Ugyanerre az időszakra vonatkozóan országosan ezer lakosra 9,2 élveszületés és 13,8 halálozás jutott. Az élveszületés 0,3, a halálozás 2,1 ezrelékponttal alacsonyabb volt a 2021. február–2022. januári időszaknál, ennek következtében a természetes fogyás 1,8 ezrelékponttal 4,6 ezrelékre mérséklődött. Ezer élveszületésre 3,4 csecsemőhalálozás jutott, ami közel azonos a megelőző tizenkét hónap értékével.

Házasságot is kötünk

A  Központi Statisztikai Hivatal közölte, hogy az idei év januárjában az országban ezerkétszázharminc pár kötött házasságot az országban. Ez pedig negyvenöt százalékkal, kilencszázkilencvenhattal kevesebb a 2022. januári adatnál. Hazánkban 2022 február és 2023 január között, azaz egy év alatt hatvanháromezer-száznégy házasságot kötöttek.

Ez 11,7 százalékkal kevesebb az előző évhez képest. Ezer lakosra 6,5 házasságkötés jut. Mint arról portálunknak korábban beszámoltunk: Tolna vármegye székhelyén idén február végéig mindössze hat házasságkötési szándékot regisztráltak, Simontornyán hármat, Varsádon egyet sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában