Élelmiszer-biztonság

2023.04.10. 18:30

Sonkát, tojást, zöldséget ellenőriztek, piacokon, boltokban

Főleg piacokon, szaküzletekben jártak még a húsvéti ünnepek előtt az élelmiszer biztonsági ellenőrök.

M. I.

20230324 Kaposmérő Elkezdődött a tavaszi élelmiszer-ellenőrzés Somogyban is. Elkísértük egy ellenőrzésre Bogdán Tibort (képen), a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetőjét. A szakember Kaposmérőben a Gazda húsbolt és falatozóban vizsgálta meg a füstölt termékeken található címkéket. Fotó: Lang Róbert lr Somogy Megyei Hírlap

Idén március 14-én elindult az egész országra kiterjedő tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely április 10-ig tartott. Tolna vármegyében piacokon, szaküzletekben jártak az ellenőrök. Az idei tavaszi szezonális ellenőrzéseket is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végezték. A hatósági felügyelet célja az volt, hogy az ismeretlen eredetű, nem biztonságos és nem megfelelő minőségű élelmiszer húsvétkor ne kerülhessen a fogyasztók asztalára.

Kiemelten ellenőrizték az étkezési tojást, a pácolt, füstölt húskészítményeket, a hidegkonyhai készítményeket, az édesipari termékeket, a primőr import zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket és szeszes italokat.

A szezonális ellenőrzés első időszakában, március 14-26. között 1154 ellenőrzésre került sor. Ezen belül a szakemberek 142 élelmiszer-előállító helyet, 657 élelmiszer-forgalmazó és 202 vendéglátóhelyet, valamint 133 kistermelőt és 20 őstermelőt vizsgáltak. A szabálytalanságok miatt az ellenőrök 12 alkalommal figyelmeztetést, 87 esetben bírságot és összesen több mint 6,3 millió forint büntetést szabtak ki, jelentette ki az Agrárminisztérium.

Az ellenőrök idén is a leggyakrabban, 61 esetben, higiéniai problémákat tártak fel, a nyomon-követhetőségre vonatkozóan 47 esetben találtak hiányosságot. Ugyanakkor pozitív tapasztalat, hogy a tojáscsomagolókban nem merült fel sem higiéniai, sem nyomon-követési kifogás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában