Teol.hu videó

2023.04.28. 14:00

Világhírű néptáncosok léptek fel Szekszárdon (Video)

Látványos, izgalmas előadással, fergeteges produkcióval érkezett ismét Szekszárdra a világhírű Virsky Ukrán Állami Népi Együttes a Babits Mihály Kulturális Központba.

Gazsó Rita

A csodás népviselet Ukrajna tájegységeit idézte (Fotó: M. D.)

A Virsky Ukrán Állami Népi Együttes különleges előadásmódjából kaphatott ismét ízelítőt kedd este a szekszárdi publikum. A társulat műsorai, amelyet a New York Times lélegzetelállító, hihetetlen, a gravitációt meghazudtoló művészetnek nevezett, mindig aprólékosan megtervezett, látványos előadások, amelyben az akrobatikus mozgáselemek mellett az öltözetre is komoly hangsúlyt fektetnek. A ruházaton megjelennek a különböző ukrán tájegységek népviseleteinek bizonyos elemei. 

Idei európai turnéjukon egyébként összesen tizennégy magyarországi állomás szerepel, a szerda esti volt a kilencedik a sorban. Bár Szekszárdon többször felléptek, utoljára 2018-ban sajnos csak kevés idejük volt körülnézni a városban. Az együttes ügyvezetője úgy nyilatkozott, nagyon kedvelik Magyarországot, már tíz éve járnak vissza, úgy érzik, a közönség nagyon szereti, vevő az ukrán néptáncra épülő műsoraikra. Viktor Zavodszkytól megtudtuk, a közönség 70–80 százaléka újra megnézi a produkcióikat, amikor visszatérnek. 

Kazinczy Gabriella turnémenedzser elmondta, az idei magyarországi turnén mindenhol hatalmas sikerük volt, eddig Budapesten kapták a legnagyobb ünneplést: az Erkel színházban két estén keresztül töltötték meg a helyszínt, az előadások végén pedig tíz percen keresztül tartó ovációval, vastapssal, állva köszönte meg a közönség a virtuóz műsort. 

Kedd esti produkciójuk is hihetetlenül látványos volt, a táncosok szinte repültek a levegőben, miközben a lehető legtermészetesebb mosoly ült az arcukon. Nem csoda, hogy itt is szép sikert arattak, így vélhetően hamarosan ismét találkozhat velük a tánckedvelő helyi publikum. 

A Virszky Ukrán Állami Népi Együttest 1937-ben alapította Pavlo Virszky, a világhírű táncos-koreográfus és Mikola Bolotov. Virszky az odesszai opera klasszikus táncosaként szeretett bele a néptáncba, majd 1975-ig, haláláig vezette is az együttest, 1980-ban a csapat művészeti vezetését Virszky-tanítvány, Myroslav Vantukh vette át. 

A számtalan nemzetközi díjjal büszkélkedő együttes olyan táncprodukciókat hoz létre, amelyek ötvözik a történelmi ukrán tánchagyományokat a klasszikus balett-tel és bizonyos akrobatikus elemekkel. A társulat legfőbb célja, hogy összegyűjtse, megőrizze és repertoárján keresztül az egész világnak bemutassa az ukrán nemzeti kultúrát, a népi hagyományokat, a néptáncot, a népzenét, a népviseletet. 

A Virszky Ukrán Állami Népi Együttesnek jelenleg száz tagja van, Magyarországra ötvenketten érkeztek. A turnémenedzsertől megtudtuk, a magyarországi turné Szolnokon zárul most szombaton egy dupla előadással.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában