Különleges műsorra

2023.05.14. 07:00

A bonyhádi németek is csatlakoztak a kampányhoz

Az Országos Német Önkormányzat a magyarországi németek betelepülésének 300 éves jubileuma alkalmából indította el saját, országos méretű megemlékező kampányát, melyhez a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola is csatlakozott májusban.

Farkas Eszter

A három évszázados jubileum alkalmából az eseményhez iskolánk is örömmel csatlakozott, mert úgy gondoljuk, hogy sváb identitásunk megőrzésében rendkívül fontos szerepet játszik a kultúra és a hagyományok ápolása, amelyhez a „Wanderschlüssel”(magyarul: vándorkulcs) kampány remek apropót biztosít – mondta el Reiser Kornélia, az esemény ötletgazdája.

Beküldött kép.

A nyitórendezvényre a pécsi Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban került sor, ahonnan elindult útjára a hartai festett pacskerláda kicsinyített másába helyezett kulcs. A kampány során a láda eljut minden, a programban résztvevő intézményhez, és egy konferenciával egybekötött kiállítással zárul majd. 

Bonyhádra május elején érkezett meg a csodaszép láda, amit a második B osztály, a negyedik C osztály és a hatodik évfolyam részvételével, helyi ünnepség keretében köszöntöttek. A műsort német ének, német tánc, citera- és harmónikaszó színesítette. 

Beküldött kép.

– Ekkor került sor az iskolánk falát díszítő hatalmas falfestmény leleplezésére, amely Kovács Zoltán tanár úr irányításával, Tanai Guzorán Anna tanárnő és tanulóink közreműködésével valósulhatott meg. A festményen az Ulmer Schachtel, a betelepülő őseinket szállító bárka látható. Az alkotómunkát hosszas kutatás előzte meg, melyhez szülők és nagyszülők segítségét kérve kerestük a ma, iskolánkba járó tanulóink és itt dolgozó kollégáink 300 évvel ezelőtt érkező őseit. Az így összegyűjtött nevek és a betelepülésük évszáma felkerült az Ulmer Schachtel köré, ezzel is emléket állítva ideérkező felmenőinknek. 

A témához kapcsolódóan több projektet is indítottak. Gyűjtőmunkára kérték fel tanulóikat, korabeli emléktárgyak felkutatására, és családfa készítésre. A gyűjtés eredményeképpen sikerült fellelniük egy, 1722-ben a hesseni Fuldából Mucsiba érkező telepes kalapját, valamint a bonyhádi evangélikus templom tulajdonában lévő több mint 300 éves gyertyatartót. A családfakutatásban Bischof Márton, hatodik C osztályos tanuló jeleskedett. 

Beküldött kép.

– Minden diákot igyekeztünk bevonni a projektbe, ezért a témához kapcsolódó rajzversenyt is hirdettünk az 1-8. évfolyam számára. Tanulóink kreativitásának köszönhetően gazdag kiállítással emelhettük rendezvényünk színvonalát. Tanáraink: Szavári Attila és Forray Edit voltak a segítségemre. Az esemény zárásaként a projekttel kapcsolatos kutatások és kreatív alkotások összefoglalását tartalmazó dokumentációt helyeztük „örökségül” a ládába, amely így indult további útjára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában