Érettségi 2023

2023.05.10. 11:02

A kereszténységtől az unióig jutnak el a vizsgázók

A magyaron és a matekon túl vagyunk, a történelemmel folytatódik a 2023-as érettségi szezon.

eduline.hu

Képünkön a bátaszéki II. Géza gimnázium érettségizői készülnek a vizsgára

Fotó: Mártonfai Dénes

Történelemből 75 ezernél is több diák vág neki szerdán a vizsgáknak, nálunk pedig ma is mindent megtaláltok, legyen szó feladatokról, esszétémákról, vagy nem hivatalos megoldásokról.

A keresztény vallástól egészen a magyarországi elöregedő társadalomig kell ma eljutniuk a középszinten érettségizőknek töriből. A 12 feladtból álló első részben előkerül a kereszténység, a Szovjetunó, az unió, valamint Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadaságharc és az első ipari forradalom is.

Oroszországgal egészen sokat kell foglalkozniuk a vizsgázóknak: van egy feladat a sztálini Szovjetunióval kapcsolatban, de az 56-os forradalom is feltűnik, és az Európai Unió intézményrendszerét sem árt ismerniük az érettségizőknek.

A szokásos feladattípusok tűnnek fel: sok a forráselemzésre épülő kifejtős kérdés, karikázós válaszok és igaz-hamis feladatok is vannak.

A rövid választ igénylő feladatokkal összesen 50 pontot szerezhetnek a diákok, ezen kívül még két esszét kell megírniuk szintén 50 pontért. A két feladatrészre egyébként 180 percük van az érettségizőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában