Érettségi

2023.05.04. 15:27

A király szobránál hajtottak fejet a diákok

Az osztályfőnökök útjukra engedték a galambokat. A fiatalok megemlékezést tartottak az iskola névadójának szobránál és feltételezett sírhelyénél. Műsorral köszöntek el tanáraiktól.

Szeri Árpád

A végzős diákok a király szobránál is megemlékeztek az intézményük nevét viselő uralkodóról (Beküldött fotó)

Három galamb szállt a kéklő ég felé szerda délután a vármegye székhelyén, a Béla király téren. Szekszárdon. A szabadon szárnyaló madarakat a Szekszárdi I. Béla Gimnázium ballagásra készülő diákjainak három osztályfőnöke engedte útjára. Ezzel a költői képpel szimbolizálva azt, hogy hamarosan, úgy másfél hónap múlva a tanulmányaikat befejező fiatalok is kirepülnek biztonságos iskolai fészkükből. 

A mintegy nyolcvan végzős  a hagyományoknak megfelelően, rövid műsor kíséretében fejet hajtott és koszorút helyezett el az Árpád-házi király katolikus templom közelében található szobránál. Lesenyei Márta szobrászművész és Vadász György építész alkotásánál egy összeállítás is elhangzott el az uralkodóról. A megemlékezés a Vármegyeháza udvarán, I. Béla feltételezett sírhelyénél folytatódott, ugyancsak műsorral és koszorúzással.

Felcsendültek a már szállóigévé vált sorok is, melyeket Kis Pál István, a gimnázium néhai tanára, költő vetett papírra a gimnázium diákjai számára a Béla király intelmei című művében: „Aki király akar lenni, jól fogja a kardot, / A korona azé lesz, ki megvívja a harcot.” Hajós Éva igazgató köszöntő beszédében azt kívánta, hogy a fiatalok lépjenek elődeik nyomdokaiba és az érettségi vizsgán is igazolják az I. Béla Gimnázium kiemelkedő fejlesztő hatását.

A  záró mozzanatnak a létesítmény udvara adott otthont, a fiatalok szalagot kötöttek az emlékfalra. Jánosáldást Hajós Éva mondott, a jelenlévők almalével koccintottak. A végzős diákok zenés, verses összeállítással búcsúztak el a tanári kartól. 

Leverte az utolsó pogánylázadást
Az 1016-ban,  Dévény vidékén született Bélát 1060. december 6-án választották királlyá és koronázták meg Székesfehérváron. Röviddel ezután – olvasható az internetes Wikipédiában – leverte a Vata törzsfő fia, János vezette, utolsó nyílt pogánylázadást. I. Béla a veszedelem elhárítása után sokat tett a fejlődő kereszténység és nemzeti művelődés érdekében. 1063-ban IV. Henrik császár várható támadása miatt Dömösre hívott össze országgyűlést. 

A királyra rászakadt a trónja, és súlyosan megsebesítette. A sebesült uralkodót nyugatra vonuló csapatai után szállították, de Dévény környékén 1063. szeptember 11-én belehalt sérülésébe. Az általa alapított szekszárdi apátságban temették el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában