Jelvénygyűjtők

2023.05.28. 07:30

A paprikamalom 1943-as részvénye is megtekinthető

Minden május utolsó szombatján jelvénygyűjtő találkozót tartanak Bogyiszlón, az Első Magyar Jelvénymúzeumban. A kiállító helyet Király József hozta létre 2010-ben; az idei volt a 13. összejövetelük.

Wessely Gábor

Gyűjtők a jelvénymúzeumban (A szerző fotója)

Nem nagy a jelvénygyűjtők tábora, s mióta a netes adásvétel működik, az érintettek többsége a világhálón keresztül oldja meg a beszerzést és értékesítést. Ebből adódóan nem szoktak tolongani a bogyiszlói találkozókon. Kevés ember érkezik, sok helyről. Most salgótarjáni és horvátországi gyűjtő is jött. 

Nagyon szerteágazó a jelvénykínálat, ezért évről-évre megcéloznak valamilyen területet. Az idén a turisztikai és a törzsgárda jelvényeké volt a főszerep, de persze más kollekciók is előkerültek az ifjúsági kitűzőktől, a katonai kitüntetésekig. Király József egyébként is „mindentgyűjtő” típus. Láthatók a kiállítóhelyén régi pénzek, részvények, képeslapok, plakettek, kisplasztikák is. 

Nagy becsben tartja a helyi értékeket, például a bogyiszlói paprikamalom 1943-as részvényét, vagy a tolnai selyemgyár 1979-es szőtt falinaptárát. Sokan adnak neki hagyatékokból származó jelvényeket, néha egészen nagy, cipősdoboznyi mennyiséget. Így a gyűjtemény már jóval gazdagabb annál, mint amennyi a fali tároló, kiállító vitrinekben látható. Ötezer darabbal indult, s ma ötvenezernél tart.  

Túl a nyolcvanadik életévén az utódláson is gondolkodik. Reméli, hogy egyben marad, sőt, gyarapodik az anyag, s fia, unokája gondozza majd azt. A falu számára is fontos, hogy hosszú távon megmaradjon egy ilyen turistacsalogató látványosság.
 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában