Diákcsíny?

2023.05.16. 18:20

Tanárok és diákok megölésével fenyegetőzött, a rendőrség szerint nincs veszély

A szülők azt a tájékoztatást kapták, hogy nem fenyegeti veszély a szekszárdi Babits iskolába járó diákokat és az ott dolgozókat sem. Minderről azt követően küldött üzenetet az intézmény, miután kitudódott, hogy egy nyolcadikos diák vasárnap éjjel azt írta barátjának, megöli több tanárát és osztálytársát. A jelek szerint ezt csupán viccnek szánta.

Hanol Erzsébet

A Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola

Forrás: Fb.

Aggodalomra okot adó hírek terjedtek el hétfőn a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskolából. A diákokhoz már napközben eljutottak az információk, miszerint egy nyolcadik osztályos fiú arra készült, hogy fegyvert fordít a társai és tanárai ellen. Az intézményben a hét első napján délután szülői értekezleteket tartottak (nem emiatt, már korábban meghirdették ezeket), s az érintett osztályban ez is szóba került.

Meg nem erősített információink szerint a 14 éves fiú vasárnap este vagy éjjel egy osztálytársának Messenger üzenetet küldött, melyben megnevezett több olyan tanárt és diákot is, akiket édesapja fegyverével megölhetne. Az üzenet a címzett tanuló édesanyja tudomására jutott, s ő jelezte a városi rendőrkapitányságon a lehetséges problémát, hogy megelőzze az esetleges bajt.

Úgy tudjuk, ezt követően a rendőrök előállították az üzenetet küldő, Szekszárdhoz közeli kistelepülésen élő iskolást. Információink szerint az üzenetet küldő és az azt megkapó tanuló sem ment hétfőn iskolába.

Miután szerkesztőségünk tudomására jutott az ügy, kedden e-mailben kerestük meg a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, melyben megírtuk, hogy nem célunk pánikot kelteni, de úgy tapasztaltuk, hogy nagyon sokan tudnak, beszélnek már az ügyről, s fontos lenne mihamarabb tisztázni a körülményeket, megnyugtatni a közvéleményt, s levonni a megfelelő tanulságokat. Ezért az alábbi kérdéseinkre kértük a válaszaikat: Valóban történt-e ilyen bejelentés? Miként cselekedett ezt követően a rendőrség? Miként fogták el a fenyegető üzenetet küldő fiút? Mi történt vele azután? Hol van most? Mi lesz az ő sorsa? Megvizsgálta-e már szakértő? Mennyire lehettek valósak és komolyak az üzenetet küldő fiú szándékai? Mi történt, történik az üzenetet megkapó osztálytárssal? Mi lesz az osztály többi tagjával? Elbeszélget-e velük és esetleg a szüleikkel, nevelőikkel pszichológus, pszichiáter szakember? Mit tehetnek a szülők, nagyszülők, pedagógusok, hogy ne forduljon elő nálunk is a Szerbiában bekövetkezett tragédia?

Kérdéseinkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata az alábbi választ adta: "A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak küldött megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a konkrét ügyre vonatkozóan – az eljárás érdekeire tekintettel – nem áll módunkban információt adni. Mindazonáltal a témával (tehát nem az esettel) összefüggésben a rendőrség a közeljövőben sajtóháttérbeszélgetést tervez tartani, amelyen szívesen látjuk a teol.hu szerkesztőségének képviselőjét is. Amennyiben adott lesz a pontos időpont és helyszín, meghívót fogunk küldeni Önöknek."

A rendőrség válaszával szinte egy időben az iskola vezetője a Kréta rendszeren keresztül az alábbi értesítést küldte el a Babits iskolába járó tanulók szüleinek: "Tisztelt Szülő! Az iskolánk egy tanulóját érintő üggyel kapcsolatosan felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel. A levelünkre válaszolva a következő tájékoztatást kaptuk Szabó Zoltán r. ezredestől, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettestől: "Levelére válaszul tájékoztatom, hogy hatóságunk állampolgári bejelentés alapján ismeretlen tettes ellen indított eljárást lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett miatt. Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a szóban forgó Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola tanulóit, munkatársait, vagy egyéb személyeket fenyegető veszély, vagy egyéb intézkedésre okot adó körülmény az üggyel összefüggésben nem áll fenn. Amennyiben a jövőben bármely eljárásunk során olyan információk jutnak tudomásunkra, melyek az oktatási intézmények biztonságával kapcsolatosak, arról – a szükséges intézkedések megtétele mellett – soron kívül tájékoztatást adunk."  A fenti sorok remélem mindenkit megnyugtatnak, és zavartalanul folytatódhat a tanév. Üdvözlettel: Botos Ilona intézményvezető"

Mindebből úgy tűnik – bár ezt hivatalosan senki sem mondta ki –, hogy egy nagyon balul elsült, tréfának szánt dologról lehet szó az ügyben.

Mindenesetre korábban hazánkban ritkán került nyilvánosságra ilyesfajta fenyegetés, amire most érzékenyebb a közvélemény a szomszédos Szerbiában a közelmúltban megtörtént két vérengzés, illetve a nemrégiben Miskolcon elfogott fegyveres akcióra készülő fiú ügye miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában