Teol.hu videó

2023.05.12. 17:30

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából ünnepelte dolgozóit a Balassa János Kórház (Video)

Évtizedek óta hagyományos ünnep színhelye volt pénteken délelőtt Szekszárdon a Vármegyeháza díszterme. Az ápolók nemzetközi napja alkalmából a gyógyításban elengedhetetlenül fontos, áldozatos szerepet vállalókat köszöntötték.

Szepesi László

Évtizedek óta hagyományos ünnep színhelye volt pénteken délelőtt Szekszárdon a Vármegyeháza díszterme. (Fotó: M. D.)

Mint azt korábban megírtuk, az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából, a Balassa János Kórház szervezésében csütörtökön megkoszorúzták az Irgalmas Nővérek síremlékét.

A  Vármegyeháza dísztermében pénteken megtartott ünnepségen elsőként dr. Almási István orvosigazgató-helyettes lépett a mikrofonhoz, és fanyar humorral vázolta az ápolók embert próbáló munkáját. Legtöbben hajnalban kelnek, s egész nap, gyakran estig, megállás nélkül szolgálják a betegeket, a rászorulókat, segítik gyógyulásukat. Utalt arra, hogy sajnos kevesen vannak, majd egy fohásszal, Sík Sándor néhány soros versével, a De profundisszal fejezte ki köszönetét áldozatos munkájukért. 

Dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja, köszöntve az ünnepelteket, Kossuth Lajos legfiatalabb húgáról, Kossuth Zsuzsáról is beszélt. Ő volt az, aki a modern nővérképzés elindítójaként ismert Florence Nightingale előtt néhány évvel, az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónőjeként a legelső katonakórházakat megszervezte, és elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a világ figyelmét. 

Ő írta le, hogy az ideális ápolónő legyen józan, becsületes és megvesztegethetetlen, igazmondó és megbízható, pontos, legyen gyorskezű, de nem kapkodó, ám sohasem tétovázó, derűs és bizakodó, szíves és szolgálatra kész, a betegekre gondoljon és nem önmagára. A főispán megköszönte, hogy az azok, akik ezen az ünnepen megtöltötték a terem széksorait, s azok is, akik nem lehettek ott, mert épp szolgálatban voltak, ilyenek. 

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere a köszöntéseket azzal folytatta: az, amit az ápolók végeznek, több mint munka, az hivatás, amelynek teljes odaadással, szívvel-lélekkel tesznek eleget. Az ápolók nap, mint nap olyan helyzetekkel találkoznak, amely az utca emberének egyszer is sok lenne. 

Beszélt arról, hogy a tervezett új szülészet megépülése majd könnyíti munkájukat, az eltelt éveket említve pedig arról az emberfeletti teljesítményről, amikor a koronavírus járvány idején védőruhában tették dolgukat. Megköszönte azt a gondoskodást, amiben néhány hónapja neki is része volt a szekszárdi kórházban, a pécsi szívklinikán és a balatonfüredi rehabilitációs központban.

Kárpáti Veronika a Magyar Ápolási Egyesület Tolna megyei szervezetének elnöke is beszélt a járványról, ami próbára tett sokakat, de az ápolók ekkor is jelesre vizsgáztak. Az az időszak még inkább összekovácsolta erősebbé tette az ápolói gárdát. Még több erőt adott, hogy jobbá tegyék embertársaik, a betegek életét. 

A koronavírus átalakított, megerősített minket, kezdte üdvözlő beszédét Pappné Kozma Krisztina, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház ápolási igazgatója. Megváltoztatott minket és a változás folytatódik. Mert az utánpótlás biztosítása, a jövő ápolóinak nevelése fontos feladat, ennek is meg kell felelni. Ehhez pedig, tette hozzá, fontos a csapatmunka, a megbízhatóság, dinamizmus és a lendület. 

Beszélt arról is, hogy ápolónak lenni nemes dolog, kell hogy legyen értéke, becsülete, tisztelete. Ehhez szükséges olyan szervezeti értékeket, egymás közötti kapcsolatot kialakítani, amely megalapozza a róluk kialakított képet, növeli a bizalmat. A legfontosabb cél közösségük megőrzése, a közös célok megvalósítása, a megújulási képesség fejlesztése érdekében.   

Az ünnepségen dr. Almási István tudományos előadása, majd a Pécsi Tudományegyetem Kelemen Endre Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola diákjainak műsora és az egészségügyi gyermekrajz pályázat eredményhirdetése után a szakmai elismerések átadása következett.

Főigazgatói dícséretet vett át Brachamerné Széles Lívia, Hokkeszter Erika, Lázárné Koncz Tímea, Nagy Sándorné, Pápai József, Pápes Attila Árpádné, Tarkó Júlia. A Magyar Ápolási Egyesület díját kapta Borza Tünde, Harsányiné Bíró Edit, Osztermajerné Fodor Ilona.

Miniszteri elismerésben részesült Balla Ágnes és az Év szakdolgozója lett a kórház egyben legfiatalabb főápolónője Rózsa Dorottya. Az ünnep díszelőadással zárult. Dr. Hábetler András orvos, operaénekes és operarendező Zene a terápiában címmel operaáriákat előadva tartott nagy ovációval fogadott előadást.

Az ünnepségről Pappné Kozma Krisztina ápolási igazgatóval, valamint Rózsa Dorottya és Balla Ágnes díjazottakkal beszélgettünk legújabb podcast adásunkban. Hallgassa meg most a felvételt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában