Isten áldását kérték a borászokra

2023.05.26. 12:30

Az Orbán-kápolnáig zarándokoltak, Isten áldását kérték a termésre

A helybeliek nagyon készültek az idei Szent Orbán-napra Bátaszéken, melyet immár évtizedek óta az utolsó fagyosszentről elnevezett hegyen, az öreg tölgy árnyékában tartanak meg.

Mauthner Ilona

A tavalyi jégeső után, idén is sokan kérték Szent Orbán támogatását a jó termésért.

Fotó: Makovics Kornél

Sokan figyelték aznap az időjárás-előrejelzést, hiszen egy évvel ezelőtt hatalmas jégeső tizedelte meg a termést éppen Orbán napján, közvetlenül a mise után – negyven éve nem volt ilyenre példa. Szerencsére most csütörtökön kellemesen nyárias volt az időjárás.

A gyalogos menet öt órakor indult a Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomtól a kápolnáig, a közel négy kilométeres szakaszt sokan vállalták, közben rózsafüzért imádkoztak. Este hat órakor megkezdődött a mise az Orbán-kápolnánál. Az összegyűlt hívek az öreg tölgy alatt hallgatták a plébános, dr. Nyúl Viktor beszédét.

Isten áldjon meg mindenkit, örülök, hogy itt vannak, mondta a plébános, akinek az öreg tölgy árnyékában lévő kápolnánál ez volt az első miséje. Szentbeszédében a mezőgazdaságban dolgozókra, a szőlészekre, borászokra kérte isten áldását. Mint mondta, gyermekként ő is sokat dolgozott szülei Mohács környéki szőlőjében, így tudja mennyi munkát kell áldozni azért, hogy szép legyen a termés.

A plébános hangsúlyozta, legyünk hűségesek a gyökereinkhez, vagyis tiszteljük a múltunkat, ápoljuk a hagyományainkat és adjuk tovább azt a következő generációnak. Sümegi József diakónus Orbán pápáról – a szőlőművelők és borászok védőszentjéről – emlékezett meg.

Az Orbán-hegyi kápolnát 1748-ban szenteltek fel, az ide telepített svábok. Akkoriban Bátaszék lakói zömében német nemzetiségűek voltak. A kápolna felszentelésénél fogadalmat tettek, hogy minden évben gyalog elzarándokolnak ide, és misét mondanak a jó termésért.

Dr. Nyúl Viktor plébános áldást kért a mise végén a termelőkre, akik együtt imádkoztak azért, hogy idén is szép legyen a szőlőtermés, ne verje el azt a jég. A hagyományok szerint, Bátaszéken az Orbán-napi rendezvény részeként a borászok saját boraikkal, a helyi német nemzetiségi egyesület és önkormányzat jóvoltából pedig idén is kráflival kínálták a híveket a kápolna előtti területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában