Tehetségbarát Önkormányzat

2023.05.19. 11:30

Dombóvár elsőként nyerte el a rangos kitüntetést Tolna vármegyében

A „Tehetségbarát Önkormányzat” díjat ünnepélyes keretek között vette át Budapesten, az Országos Tehetség Gálán Pintér Szilárd polgármester. Az eseményen részt vett Kerényi Zsolt alpolgármester és dr. Szabó Péter Gyula, a Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője. Az ünnepségen a díjakat dr. Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár adták át.

Varga Szilvia

Mindeddig 36 tehetségbarát település kapta meg a rangos kitüntetést, most öt másik településsel együtt Dombóvár. (Beküldött fotó)

Fotó: TRENKA ATTILA

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Tehetség Központ Közhasznú Nonprofit Kft. a Nemzeti Tehetség Programban felhívást tett közzé a 2023. évi Tehetségbarát Önkormányzat Díj elnyerésére, melyre Dombóvár Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be és pozitív elbírálásban részesült. A 2013-ban alapított díjat a tehetséggondozásban példaértékű munkát végző helyi önkormányzatok erkölcsi és anyagi elismerése céljából hívták életre. Mindeddig 36 tehetségbarát település kapta meg a rangos kitüntetést, most öt másik településsel együtt Dombóvár.

Dombóvár Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a különböző területeken eredményes fiatalok felkarolására. Ennek az önként vállalt tevékenységnek nagy hagyományai vannak, amit a jelenlegi képviselő-testület igyekszik fenntartani, sőt továbbfejleszteni.

 

A gimnáziumi tehetséggondozó program támogatása, a Sportösztöndíj-program működtetése 2019 óta az egyesületek, alapítványok, egyházak és további lakossági önszerveződő közösségek tevékenységének segítése, pénzügyi és egyéb támogatása, az együttműködés biztosítása, kitüntetések, elismerő címek adományozása mind ezt bizonyítják. Kiemelt támogatásban részesül a Kapos Alapítvány és a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar.

Dombóváron kiemelkedő utánpótlás-nevelés folyik, akár úszásról, atlétikáról, kosárlabdáról beszélünk. Az elmúlt tíz évben két új olimpikonnal büszkélkedhet a város, Halmai Petra úszóval és Vindics-Tóth Lili Anna akadályfutóval. Számos sportoló jutott be országosan a legjobbak közé, vívta ki a helyét a válogatott keretben az elmúlt években. Kosárlabda U 19 korosztályban Halmai Dániel és Szőke Bálint, atlétikában Iberhardt Bence. Nemzetközi megmérettetésen a kötélugrók, karatékák szép eredményeket értek el. Zemán Zóra Zoé ismét bizonyított U17-es korosztályban, világbajnoki egyéni 6. hely, csapat 2. hely a legjobb eredményei 2022-ben.

 

Az ifjúsági díjak 2016. évi alapítása óta sportban 15, művészetben 9, tanulmányban 11 tehetséges fiatalt részesített kitüntetésben az önkormányzat, ezzel örökre felkerültek a város dicsőségfalára.

Az önkormányzat kitüntette az utánpótlás-nevelésben kiemelkedő szakedzőket, 2022-ben díszpolgári címet adományozott Tarr Imre és Fazekas Gáspár atléta edzőknek, 2023-ban Miszlai Józsefnek testnevelő tanárnak, edzőnek. Szintén városi kitüntetés a Dombóvár Elismert Közössége díj, amelyet a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar és Tücsökzenekar, a Dombóvári Focisuli Egyesület, és a Dombóvári Kosárlabdasuli KE is elnyert.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában