Visszatekintés

2023.05.28. 12:14

Kecske nevelt fel két árván maradt kiskutyát és egy őzgidát

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Sz. Á.

Illusztráció: Shutterstock

35 ÉVE „búcsúzott az első M62-es dízel elektromos mozdony Dombóváron. A MÁV Dombóvári Vontatási Főnökségének dolgozói egy közelmúltban kisebb balesetet szenvedett M62-es bontását kezdték meg. A legmegbízhatóbbak közt tartják számon ezt a típust, a vontatási főnökség százas nagyságrendű járműállományának egyharmadát adják ma is. Ez a típus jelképezte 1963-tól kezdődően a nagyarányú dízelesítést, amikor a gőzmozdonyokat, így a nevezetes 424-eseket korszerűbb járművek váltották fel.” 

35 ÉVE „a Gyapjú- és Textilnyersanyag Forgalmi Vállalat szekszárdi, Epreskert úti kirendeltségén a Tolna megye területéről – az állami gazdaságokból, termelőszövetkezetekből és egyéni termelőktől – érkező gyapjút vásárolták fel. Tavaly összesen 26,5 vagonnyi mennyiséget, ami várhatóan az idei esztendőben is hasonló nagyságrendű lesz. Eddig az egyéni termelőktől megközelítően a fele mennyiség érkezett be, míg a téeszek és állami gazdaságok esetében ez egyharmadnyi nagyságrendet jelent.”

35 ÉVE „Szedres határában egy osztrák rendszámú személyautó az éjszakai órákban egy, az úton átváltó őzzel ütközött. Az ütközés következtében a vemhes őz elvesztette kicsinyét, annak ellenére, hogy az őzgidának még néhány napig a legjobb helye az anyaméhben lett volna. Hiszen még a körme is képlékeny, puha és fejletlen volt. Az őzmama sajnos elpusztult, ám a gida ma is él. A vadásztársaság egyik vadásza vitte haza, akinek a kutyája kölykezés közben pusztult el, és árván maradt a két kiskutya. A gazdi egy kecskét szerzett be, hogy táplálhassa a két csöppséget. Az őzgida lett a harmadik a tejivó.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában