Okosmegállók is lesznek

2023.05.16. 20:08

Közösségi kerékpárok, robogók és rollerek lepik majd el Paks utcáit

Már tervezési-műszaki előkészítési szakaszban van Paks több közlekedésfejlesztésével kapcsolatos pályázata, amelyek érdekében folyamatosan egyeztetnek a szakemberek – mondta el érdeklődésünkre Tavi Tamás, a Paksi Közlekedési Kft. ügyvezetője.

Ábrahám-Gazsó Rita

Már tervezési-műszaki előkészítési szakaszban van Paks több közlekedésfejlesztésével kapcsolatos pályázata.

Fotó: Molnár Gyula

Tavaly ősszel kezdődött el az a szakmai egyeztetés-sorozat, amelynek nemrégiben tartotta meg legutóbbi ülését több ország neves szakértőjének jelenlétében a Paksi Közlekedési Kft. a társaság központi épületében. Az egyeztetés a különféle fejlesztések – új járművek beszerzése, korszerű utastájékoztató rendszer – előkészítésével foglalkozik, amelyre korábban nettó 509 millió forint vissza nem térítendő forrást nyert a közlekedési társaság.

A fejlesztéseknek egységes műszaki ökoszisztémát kell alkotniuk, ehhez elengedhetetlen a folyamatos egyeztetés – hangsúlyozta Tavi Tamás, a Paksi Közlekedési Kft. ügyvezetője a folyamattal kapcsolatban.

– A tömegközlekedés modernizálását célozza egyebek mellett az új, 10+5 új elektromos autóbusz beszerzéséről szóló eljárás és az ehhez kapcsolódó teljes energetikai-töltési infrastruktúra-fejlesztés, amelyek előkészítése folyamatban van – számolt be portálunknak a korszerűsítések egyik legfontosabb irányáról Tavi Tamás.

– Ehhez kapcsolódóan szeretnénk megújítani az utastájékoztató rendszerünket, amely olyan okos buszmegállók telepítését jelenti, ahol a prémium-szintű, esővédett építmény mellett online, valós idejű közlekedési helyzetet mutató, nagy kijelző tájékoztatja az utasokat a járművek érkezéséről, kiegészítve jegy- és bérletvásárlásra alkalmas automatával.

Ez a munka jelenleg már tervezési-műszaki előkészítési szakaszban van, remélhetőleg idén késő ősszel, legkésőbb következő év elején el tudjuk indítani a beszerzésüket is – tette hozzá az ügyvezető, akitől megtudtuk, hogy a kivitelezéshez szükséges többmilliárdos forrást uniós pályázatból fedeznék. Csupán az elektromos buszok beszerzéséhez 3-4,5 milliárd forint szükséges.

Emellett tervben van két hidrogén meghajtású busz megvásárlása is a hozzá tartozó töltő-infrastruktúra beszerzésével együtt. Az új buszokat a tervek szerint a jövő év végére már használatba is vehetnék a helyiek, tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Ahogy a város lakói már megszokhatták, hamarosan új jármű érkezik majd Paksra: az eddig szinte kifogástalanul teljesítő rendszer bővítését megelőzően a Paksi Közlekedési Kft. egy újabb elektromos buszt tesztel majd. A legújabb Mercedes típusú, nulla károsanyagkibocsátású, nagyobb akkumulátorral, ezért hosszabb hatótávolsággal bíró jármű tíz napon keresztül közlekedik majd a teljes paksi útvonalhálózaton, próba céljából.

A járművet a helyiek a Város Napján, május 20-án már biztosan kipróbálhatják, ígérte a paksi közlekedési társaság vezetője. Tavi Tamás elmondta, hogy emellett további két kisebb volumenű pályázat kidolgozása is folyamatban van, amely helyi, úgynevezett mikroközlekedési megoldásokat támogatna, a fővárosi BUBI rendszerhez hasonló módon egyéni közlekedési eszközökkel: kerékpárral, robogóval, rollerrel kiegészítve a rövidtávon közlekedő utasok által igénybe vehető paksi közlekedési eszközök körét. A regionális projektben Paks olasz, horvát, szlovén partnerekkel működik együtt, tudtuk meg.

Mindegyik jelenleg futó fejlesztés célja, hogy Pakson a lehető legkevesebben használják a hagyományos, környezetszennyező üzemanyaggal működő járműveket, ehelyett minél többen vegyék igénybe a megújuló energiával közlekedő környezetkímélő közösségi vagy egyéni közlekedésnek a környezetbarát, a megosztáson és modern technológiákon alapuló módját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában