Közgyűlés

2023.05.04. 17:30

Leváltották a Szekszárdi Sportközpont igazgatóját

Csütörtökön rendkívüli ülést tartott Szekszárd Közgyűlése. Előbb nyílt, majd zárt ülés volt. Utóbbin felmentették a sportközpont igazgatóját, helyére Bay Attilát, a Diákétkeztetési Kft. ügyvezetőjét nevezték ki átmeneti időre. A tisztség végleges betöltésére pedig pályázatot írnak ki.

Szepesi László

Rendkívüli ülést tartott Szekszárd Közgyűlése

Fotó: Mártonfai Dénes

A délelőtt kilenc órakor kezdődött ülésen képviselők elsőként a bizottságok összetételéről döntöttek. Az Oktatás, Sport és Ifjúsági, valamint a Kultúra, Civil Szervetek, Városmarketing Bizottság személyi összetétele nem változott. A Pénzügyi Bizottság elnöke Máté Péter, tagjai Móra Viktória, Bomba Gábor és Gulyás Róbert, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságot Bomba Gábor vezeti, a tagok: Rácz Zoltán, Máté Péter és Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér. A Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság elnöke is változatlanul Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér, tagjai Szollár Zoltán, Rácz Zoltán, Kővári László és dr. Főfai Klára. 

Az önkormányzat lakásrendeletét tárgyalva a képviselők elfogadták Bomba Gábor frakcióvezető módosító javaslatát, miszerint abba külön kerüljön be, hogy ne a bérleti díjban szerepeljen, hanem a bérlő fizesse a rezsiköltségeket, valamint Máté Péter frakcióvezető módosító javaslatát, ami azt tartalmazta, hogy a bérlő ne adhassa bérbe az általa bérelt ingatlant.

A testület ezt követően megvitatta az önkormányzat fenntartásában működő Illyés Gyula Megyei Könyvtár éves munkatervét és előző évi beszámolóját. Elhangzott a javaslat, hogy a hamarosan elkészülő Tudásközpontban együtt lesz az állami tulajdonban lévő levéltár és a város könyvtára, így meg kell oldani a költségek felosztását. Folyik az egyeztetés, válaszolta Liebhauser János igazgató, aki azzal folytatta, várhatóan késik majd a könyvtár költözése.

Az új épületet várhatóan júniusban birtokba vehetik, de a költözés csak ősz végére fejeződhet be, szükséges ehhez külső közreműködők segítsége. Hozzátette, megfontolandó, hogy legyenek kiállítások, rendezvények a költözés ideje alatt is, mikor még nem működik teljes kapacitását igénybevéve a könyvtár.

Következett a Szekszárdi Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft. kérelme. Szőke Gergő, a sportközpont igazgatója elmondta, tavaly a sportközpont sokkal kevesebb gázt és villamosenergiát fogyasztott, mint a korábbi években, mégis jelentősen többet kellett ezekért fizetni. Az energia jelentős részét bérleti díjat sem fizető három nagy egyesület használja, s a várostól pedig csak a korábbi nagyságú összeget kapja a sportközpont. Az adódott költségek rendezésére kért a sportközpont 76 millió forint támogatást. Ennek megtárgyalását a közgyűlés áttette az ülés zárt szakaszára.

A 7. számú napirendi pont a korábbi interpellációk elfogadásáról szólt. Ezekre sem Rácz Zoltán, sem Gulyás Róbert képviselő, majd a közgyűlés sem fogadta el a kapott választ. Ezért az a döntés született, hogy az Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottság vizsgálja meg mindkét interpelláció tartalmát.

Egy további napirendi pontot tárgyalva a képviselők döntöttek arról is, hogy a költségvetésről szóló rendeletet módosítva a polgármesteri alap kerüljön a közgyűlés Pénzügyi Bizottságához. 
Vita volt az ülésen egy közterület elnevezésről. A városkapu nevet többen ellenezték, majd több javaslat közül – mivel az érintett terület a megyeszékhely csatári részén van - azt fogadták el, hogy a Csatári lakótelep nevet kapja az épülő lakásokhoz vezető út. A Zápor-köz, a Tramini utca és a Tatai völgy elnevezésről szóló javaslatokat viszont ellenszavazat nélkül elfogadták a képviselők.

Fél órán át tartott a vita a városban lévő fák gondozásához, esetleges kivágásához szükséges kosaras autó vásárlásáról. A képviselőknek a vásárlást kellett volna jóváhagyni, Faragó Zsolt képviselő viszont a jármű műszaki vizsgáztatásával kapcsolatban kért több alkalommal is szót, hosszasan magyarázva, nem mindegy, hogy azt a vevő vagy az eladó végezteti el. Végül egyhangú szavazással úgy döntött a testület, az önkormányzat megveheti az autót.

Következett egy terület felosztásról szóló javaslat, melynek lényege az volt, hogy annak alapján felépülhet a hajdani laktanya területén, a vendéglátó iskola és a Tudásközpont mellett a korábban megígért sportcsarnok, s így a VIP iskola diákjainak nem kell majd tornaórára a sportközpontba menni. Ez a javaslat is csak igen szavazatokat kapott. 

Szerepelt a napirendben, hogy a közgyűlés Hitéleti Alapot hoz létre az egyházi közösségi programok és beruházások megvalósításának támogatására. Erre a költségvetésben 3 millió 875 ezer forint szerepel. A képviselőtestület egyhangú szavazással megbízta Illés Tamás képviselőt, hogy az összeg felosztásakor terelje konszenzus irányába a felekezetek vezetőit, hogy hozzanak olyan döntést, amely a jövőben iránymutatásként szolgál.

A nyílt ülés végén a képviselőtestület egyhangú szavazatokkal elfogadta a közgyűlési, bizottsági és polgármesteri hatáskörben hozott határozatok végrehajtásáról, valamint a két ülés között történt eseményekről szóló beszámolót, majd a közgyűlés zárt üléssel folytatta munkáját.

A zárt ülést követően Máté Péter frakcióvezető elmondta, a testület úgy döntött, hogy a sportközpont nem kap pénzt a családbarát élményfürdő megnyitására. Szőke Gergő, ügyvezetőt visszahívták, s helyére Bay Attilát, a Diákétkeztetési Kft. ügyvezetőjét átmeneti időre kinevezték ügyvezetőnek, a tisztség végleges betöltésére pedig pályázatot írnak ki. A strand, az ottani étterem, büfé működtetésével az idei szezonra megbízták a Diákétkeztetési Kft-t, erre a célra kap a majdani bevételből október 30-ig visszafizetendő 50 millió forint kölcsönt.

Ebből a tulajdonos, a Szekszárdi Vízmű Kft. elvégzi, elvégezteti a strand megnyitásához szükséges javításokat. Máté Péter azt is elmondta, Bay Attila a sportközpont vezetéséért nem kap külön díjazást.  

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában