Teol.hu videó

2023.05.18. 18:28

Lezárult az újabb gyarapodást hozó tervezet (Video)

A palánki középiskola sportcsarnoka adott otthont a záró ünnepélynek. A főigazgató, az országgyűlési képviselő és az államtitkár mondott alkalomhoz illő beszédet.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Az eseménynek – mint arról röviden már hírt adtunk – a Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium sportcsarnoka adott otthont. A rendezvényen megjelent dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Horváth István, a térség országgyűlési képviselője, dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja, Bagdán Boglárka, a duális agrárképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos és Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Vármegyei Igazgatóságának elnöke is.

Fotó: Mártonfai Dénes

A résztvevőket Szerdai Zsuzsanna, a Déli Agrárszakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte. Beszédében ismertette a pályázat tartalmát, melynek egyik eleme az élelmiszerbiztonsági előírásoknak maradéktalanul megfelelő, munkavédelmi szempontból biztonságosan működő, a tanulók igényeinek megfelelő, ideális munkakörülményeket biztosító pék-cukrász tankonyha. Másik eleme a mezőgazdasági gépész oktatást nagyban elősegítő, a lengyeli iskola gépparkját gyarapító erőgép, a hozzá tartozó munkagépekkel.  

A Déli Agrárszakképzési Centrum biztosítja a jól képzett munkaerőt, a biztos szakmai hátteret – folytatta a főigazgató, rámutatva arra, hogy az eredmények elérése, a célok megvalósítása összefogással lehetséges. Miképpen eddig szükség volt, a jövőben is szükség lesz az Agrárminisztérium támogatására, a duális partnerekre, a jól felkészült oktatókra.

Fotó: Mártonfai Dénes

Ezután Horváth István, a térség országgyűlési képivselője beszédében kiemelte a centrumok létrehozásának fontosságátkihangsúlyozva, hogy az agrárszakképzésben résztvevők munkájára milyen nagy szükség van.

– Azt tapasztalom, hogy itt nagyon sokat dolgoznak és teszik ezt azért, hogy a legmagasabb színvonalon képezzék a diákokat – jelentette ki Horváth István, aki a jövőre nézve is felajánlotta segítségét az intézmény számára.

– A szakképzési centrumok bizonyították azt, hogy van létjogosultságuk – ezt már dr. Nobilis Márton állapította meg beszédében. Azt is hozzátette, hogy a Déli Agrárszakképzési Centrum két iskolája, a lengyeli és a palánki egyúttal zászlóshajója a magyar agrárszakképzésnek. Az agrártárca folyamatosan törekszik fejlesztési lehetőségeket biztosítani minden érintett iskolának. A kovid és a háború egyaránt erősíti azt a felismerést, hogy Magyarországnak mezőgazdasági téren önellátónak kell lennie. A kormány mindent megtesz az élelmiszeripar fejlesztése érdekében. Ennek ékes bizonyítéka , hogy míg korábban négyszázhatvannyolc milliárd forintot különítettek el a terület fejlesztésére, addig a mostani támogatási időszakban ugyanerre a célra hétszázötven milliárd forint a tervezett összeg.

Fotó: Mártonfai Dénes

Az ünnepélyes esemény zárásaként dr. Nobilis Márton, Horváth István, dr. Horváth Kálmán, Bagdán Boglárka, Szerdai Zsuzsanna és Bálint Zoltán, a Déli ASzC kancellárja vágta el a szalagot. Ezt követően a meghívott vendégek megtekintették e a pályázat keretében beszerzett erőgépet, a hozzá tartozó munkagépeket, majd a pék-cukrász tanműhelyt is. A rendezvény a Déli Agrárszakképzési Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. konferenciájával folytatódott, illetve zárult a délután folyamán.

Tanműhely, bútorok, gépek

A Déli Agrárszakképzési Centrum ágazati képzőközpontot hozott létre európai uniós támogatással az agrárszakképzés területén, az élelmiszeripari és a mezőgazdasági képzések színvonalának fejlesztése érdekében, tizenhárom partnerrel együttműködve. A GINOP-6.2.7-20-2021-00002 azonosító számú, a Tolna megyei agrár szakképzés infrastrukturális fejlesztésével és a térségi gazdasági szereplőkkel történő együttműködéssel Ágazati Képzőközpont létrehozása című projekt 263,28 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatásból, a Széchenyi 2020 program keretén belül valósult meg. 

A Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pék-cukrász tanműhellyel gyarapodott. A gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó bútorok, az oktatást szolgáló teljes eszközpark beszerzése is megtörtént. Ugyancsak a projekt keretében a Déli ASzC Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a mezőgazdasági gépész szakképzés gyakorlati képzését új géppark beszerzésével erősítheti. Emellett az Ágazati Képzőközpont tevékenységét támogató képzések is megvalósultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában