Teol.hu videó

2023.05.10. 17:30

A történelem érettséginek már rutinosan álltak neki a diákok (Video)

A magyar, majd a matematika írásbeli után történelem írásbelivel folytatták a megmérettetést a diákok. A felügyelőtanárok azt mondták, már kevésbé izgultak, mint az első két napon.

Mauthner Ilona

A bátaszéki gimnáziumban ötven diák írta a történelemérettségit. (Fotó: Mártonfai Dénes)

A II. Géza Gimnáziumban két végzős osztályból ötven diák érettségizett középszinten történelemből, tájékoztatta lapunkat Sümegi József, az intézmény igazgatója. A vizsga előtt a diákokkal beszélgetve minden pedagógus úgy ítélte meg, kevésbé izgultak már a diákok, mint az első két napon. Sümegi József elmondta, a diákok többsége felsőfokú intézményben szeretne továbbtanulni, így nagyon fontos az érettségi jó eredménye, bízik abban, hogy a tételeket sem találták nehéznek a diákok. 

A történelem eredményét egyébként június 5-én tekinthetik majd meg. A középszintű történelemérettségi első 12 feladatai között szerepet kapott a kereszténység, a Szovjetunió, az Európai Unió, de felbukkant Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc és az első ipari forradalom is. A reformkorról szóló esszé nagyon kézenfekvő lehet a diákoknak, mondta az egyik szaktanár. 

A rövid esszék – ahol a diákok választhattak, hogy az ókori Róma egy jeles uralkodójáról, vagy a II. világháború egy fontos személyéről írnak 100–130 szóban – a szaktanár szerint „nagyon jól megoldhatók”, hiszen „mindkét téma központi jelentőségű”, így aki a közélet iránt érdeklődik, az eddig is foglalkozott szerinte ezekkel a témákkal. 

Egy általunk megkérdezett történelemtanár szerint nem volt a tételek között olyan téma, amiről az elmúlt négy évben nem tanultak volna a diákok. Az érettségi előtt pedig éppen arról beszéltek, ha ilyen témákat – unió, világháború, ókor, szabadságharcok – kapnak, akkor nagyon szerencsések lesznek.

Csütörtökön az angol nyelvvel folytatódik az írásbeli érettségi vizsgák sora, pénteken a német nyelv kerül sorra, hétfőn pedig az informatika, digitális kultúra tantárgy. A felvételi szempontjából legfontosabb reál tárgyakkal kapcsolatos tudásukról pedig a következő napokon adhatnak számot a diákok: május 16. biológia, május 18. kémia és május 23. fizika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában