Teol.hu podcast

2023.05.10. 19:00

Nagy László tanár elemezte a történelem érettségi feladatait

Szerdán írták a történelem írásbeli érettségit a diákok az ország középiskoláiban. Az idei érettségi feladatok megoldására a teol.hu podcast adásában Nagy László történelem tanárt kértük.

Szeri Árpád

Szeri Árpád szerkesztő és Nagy László történelem tanár a 2023. évi történelem érettségi feladatairól beszélgettek a teol.hu legújabb podcast adásában.

Tizenkét tesztkérdésre válaszoltak, valamint esszét is készítettek a szerdai történelem írásbeli érettségi vizsgán a diákok. A kérdések között egyaránt szerepelt a világtörténelemmel, illetve a magyar történelemmel kapcsolatos témakör. Így a fiatalok bizonyíthatták, hogy ismerik a gótikus építészetet, a felvilágosodás eszmei tételeit, az ipari forradalom eredményeit, avagy Mátyás király adórendszerét, a Rákóczi-szabadságharc eseményeit, avagy a trianoni békediktátum hazánkra nézve súlyos következményeit.

A feladatok megoldására a teol.hu podcast adásában Nagy László történelem tanárt kértük. A Szekszárdi Garay János Gimnázium pedagógusa egyebek mellett közreadta saját tapasztalatát, mely szerint a középszintű vizsgáról a fiatalok szemmel láthatóan megnyugodva távoztak. Tehát döntő többségüknek nem okozott megoldhatatlan feladatot a tantárgyról való számadás.

Az esszéket tekintve úgy érzékelte, hogy a többség az auschwitzi koncentrációs táborról, valamint Széchenyi István gyakorlati tevékenységéről fejtette ki ismereteit. Mindkét témakörben röviden felsorolta azon ismérveket, melyek megjelenítése szükséges volt a jó osztályzathoz. Áttekintette a tizenkét tesztkérdést, mindegyikre meg is adta a választ. Így az adásból kiderül, hogy mit is takar a Bonfini által dika névvel illetett adónem, mi jellemezte az 1711-ben megközött szatmári békét, mely országhoz került 1920-ban, Trianon okán a legnagyobb lélekszámú magyar kisebbség, avagy miért nehéz a magyar nyugdíjrendszer fenntartása?

Korábbi podcast beszélgetéseinket ide kattintva találja!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában