Ünnepség

2023.05.15. 12:31

Roma világnapi emlékműsor volt Bátaszéken

A Roma világnapot ünnepelték múlt szombaton Bátaszéken, a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Mauthner Ilona

A Bátai Vadvirág Egyesület Utánpótlás Tánccsoportjának lépett fel a rendezvényen.

Forrás: Facebook

A Bátaszéki Roma Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett rendezvényen Horváth Elekné köszöntő szavait követően Balogh Borbála – aki 2022-ben az "Év roma pedagógusa" lett Magyarországon – beszélt a cigány népmesék kialakulásáról, jellegéről, fontosságáról, amely a roma kultúra megőrzésének egyik eszköze, majd A pap, a paraszt és a cigány című mesét mondta el. 

A színpadon a Bátai Tambura Zenekar fellépését követően a Bátai Vadvirág Egyesület Utánpótlás Tánccsoportjának nagyszerű műsorát is élvezhették a vendégek.

Az első Roma Világkongresszust 1971. április 8-án London határában, a kenti Orpingtonban rendezték meg. Ennek köszönhetően 1990-ben roma nemzeti ünneppé nyilvánították április 8-át.  Ezt követően 1993-ban hazánk hivatalosan is elismerte az országban élő cigányságot úgy, mint etnikai kisebbséget. Ehhez köthető az első olyan hazai rendezvény is, amelynek célja a roma kultúra megünneplése volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában