Faültetés

2023.05.31. 17:02

Tolnán ad árnyékot a századik hűsítő liget

A hűsítő ligetek elnevezésű országos program zárásaként, a 100. helyszínen, a tolnai Eötvös utcai iskola udvarán is elültették a fákat és a cserjéket.

S. K.

Tolnai iskolában zárult az országos faültető program (Fotó: M. D.)

Május utolsó napja idén nem hozott kánikulát, a kicsit borongós, nem túl meleg időben valószínűleg keveseknek járt a fejében, milyen jó lenne egy árnyat adó liget fái alatt pihenni. Tolnán, az Eötvös utcai iskolában viszont e nap délelőttjén minden a „hűsítő ligetekről” szólt. A tolnai Wosinsky iskola adta ugyanis a K&H Bank Zrt. és a 10 millió Fa Alapítvány együttműködésével megvalósított hűsítő ligetek program 100., egyben záró helyszínét. 

A klímaváltozás elleni küzdelem egyik eszköze a faültetés. A fák, cserjék a levegő szén-dioxidjának megkötése és az oxigéntermelés mellett árnyékot nyújtanak, javítják a levegő minőségét, elvezetik a csapadékot, védik a talajt, megfogják a port és számos állatnak biztosítanak élőhelyet. Mindezen jótékony hatások kifejtésére nemcsak egy őserdőben képesek, hanem kisebb helyeken, akár egy óvoda, vagy iskola udvarán is. 

A tavaly szeptemberben indított, a K&H által finanszírozott, a 10 millió Fa Alapítvány szakmai együttműködésével lebonyolított hűsítő ligetek telepítése ez utóbbi helyszíneket célozta. Amely körülmény az ökológiai előnyök mellett a gyerekek eredményesebb környezetvédelmi neveléséhez is hozzájárul.

A meghirdetett pályázatra az országból több mint ötszáz oktatási, nevelési intézmény jelentkezett, melyek közül százat választottak ki. Tolna megyéből 11 iskola pályázott, közülük négyet tudtak támogatni, köztük a tolnai Wosinsky iskola Eötvös utcai telephelyét, ahol a századik hűsítő liget növényeit ültették el. A száz helyszínen országszerte összesen 555 fa és 1110 cserje kapott helyet. 

A tolnai rendezvényen Taskovics László, a K&H Dél-dunántúli lakossági régió vezetője, Bojár Iván András, a 10 millió Fa Alapítvány vezetője és Takács Zita, a Wosinsky Mór Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója tartott beszédet, az iskola tanulói adtak műsort. 

Az ünnepség után következett a fák és cserjék szakszerű elültetése, az alapítvány munkatársainak vezetésével, szülők és kisdiákok közreműködésével. 

Az Eötvös utcai iskola udvarát nemrégiben még hatalmas, gyönyörű fák díszítették, tavaly azonban többet is ki kellett vágni közülük, mert balesetveszélyessé váltak. Az elmúlt év őszén az iskola már ültetett helyettük facsemetéket, amelyeket az egyes osztályok a „nevükre vettek”. Most, a hűsítő ligetek program során újabb hét darab őshonos fával – 3-4 méter magas kislevelű hárssal – és tizennégy örökzöld cserjével – terülő mirtuszlonc – tették élhetőbbé, barátságosabbá, zöldebbé az iskola udvarát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában