Bormustra

2023.06.05. 20:00

A tavalyi aszályos év ellenére jó eredmények születtek a borversenyen

A Sárgödör téri Présház tulajdonosok Egyesülete tizennegyedik alkalommal rendezte meg idén az Országos Siller Borversenyt Pakson.

Gazsó Rita

A mustrára több mint száz borminta érkezett.

Fotó: Molnár Gyula

Az eseményt Szabó Péter, Paks polgármestere, a rendezvény társadalmi fővédnöke nyitotta meg péntek reggel a Sárgödör téren. A mustrára több mint száz borminta érkezett, amelyeket három neves szakemberből álló bizottság értékelt.

– A tavalyi aszályos évjárat nem kedvezett a sav viszonyoknak, márpedig a sillereknél ezek mennyisége és minősége alapvetően befolyásolja a borok minőségét – mondta Palásti György. A 2-es számú borbíráló bizottság elnöke szerint kellő odafigyeléssel elkészítve a minták között azonban lehet találni kiváló vagy jó átlagos minőségű borokat.

A zártkörű szakmai bírálat után a Sárgödör téren 16 órától a közönség is megkóstolhatta a nedűket, és térzene kezdődött. A Klasszikusok Pakson – TérZene Programsorozatban először a Solymosi-Kéméndi Duó zenélt, 17 órától a Roger Schilling Fúvószenekar adott koncertet, 18 órakor pedig a Siller Nótakör lépett fel. Az est további részében dr. Eigemann-Műhelyi János szolgáltatta a zenei hátteret.

A siller készítés egy sváb hagyomány, amelyet Paksra is a magyarországi németek hoztak be – idézte fel a kezdeteket Hanol János, a Sárgödör téri Présház tulajdonosok Egyesületének titkára. A borkészítés részleteiről elmondta, annak idején egyben szüretelték a fehér és kékszőlő fürtöket, így alakult ki a hagyományos paksi siller, amelyben mindkét szőlő zamata érvényesült.

A siller egy sötét rózsaszín, könnyed bor, a rozénál sötétebb, a vörösbornál viszont halványabb színű, amelyben a pirosbogyós, gyümölcsös jegyek fedezhetők fel. A mai bortörvénynek megfelelően hivatalosan már csak kék szőlőből – a leggyakrabban kadarkából és kékfrankosból – készíthető siller, amelynek íze a vörösborokéra hasonlít, ám azokénál lényegesen lágyabb – számolt be a részletekről az egyesület titkára.

A borverseny eredményéről megtudtuk, a szakmai zsűri összesen 104 mintát vizsgált meg, és 12 arany, 48 ezüst, 26 bronz elismerést, valamint 18 oklevelet osztott ki a borászok között. Arany elismerést vehetett át dr. Tóth Mihály bölcskei, Fodor György paksi, Főfai László györkönyi, Hanuszka Sándor paks-dunakömlődi, Heiszler István paksi borász, valamint a villányi Jekl Pincészet, a hartai Georgina Borház, a soproni Sop-Vin Kft., a kiskőrösi Szentpéteri Borpince, a bölcskei Tomolik Kertészeti és Pincészeti Kft. három nedűjével: egy Shirah Sillerrel, egy kamasz siller kékfrankossal, illetve egy Kékfrankos-Cabernet Sauvignonnal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában