Teol.hu podcast

2023.06.02. 19:30

A Trianon-küldetés írója beszélt a békediktátumról

Több mint száz esztendő elteltével Trianon továbbra is velünk van. Erről beszél a teol.hu podcast vendége, Dobos János.

Szeri Árpád

Dobos János volt a teol.hu podcast műsorának soron következő vendége (Beküldött kép)

Százhárom évvel ezelőtt, 1920 június 4-én írták alá a versaillesi Nagy Trianon kastély folyosóján a magyar küldöttek a trianoni szerződést, ami valójában békediktátum volt. Az első világháborúban vesztes Magyarország kénytelen volt lemondani területének valamivel több mint a kétharmadáról, ha pedig Horvátországot – mint társországot – ide számítjuk, akkor 71 százalékáról. Az 1910-ben, az első világháború előtti hivatalos népszámlálása még 18 millió 264 ezer fős lakosságot regisztrált az országban. Ez a létszám Trianon miatt 7 millió 615 ezer főre csökkent.

Több mint száz esztendő elteltével Trianon továbbra is velünk van. Erről beszél a teol.hu podcast vendége. Dobos János, aki mint John P. Drummer író, A Trianon-küldetés című regényével aratott országos sikert. A telefonon felvett podcastban Dobos János többek között elmondja, hogy miért is fontos számára a Trianon témakör, milyen következményekkel járt hazánk számára ez a diktátum és miképpen lehetne – konkrét tettekkel – lassítani azt a folyamatot, mely a határainkon kívülre került magyarság létszámának apadásában mutatkozik meg?

Természetesen szó esik nagy sikerű regényéről, mely a mohácsi csatatérre kalauzolja az olvasót. De a végkifejlet, egy időutazásnak, 1526-ba XXI. századi fegyverekkel érkező magyar katonáknak köszönhetően, más lesz, mint ami a valóságban történt. Nem felesleges tudni, hogy ebben az időben, azaz a XVI. század elején az akkori Magyarország lakosságának közel 80 százaléka magyarul beszélt; a mohácsi csatavesztés és az azt követő másfél évszázados török uralom viszont végzetes pusztítással járt a magyarság számára. Ennek is betudható, hogy 1910-ben a magyarság aránya, minden közbenső növekedés ellenére, az összlétszámot tekintve mintegy 50 százalékot tett ki.

Korábbi beszélgetéseinket ide kattintva találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában