Közgyűlés

2023.06.09. 14:03

A város működését akadályozza Ács Rezső polgármester

Máté Péter, a Fidesz helyi frakcióvezetője szólította fel Ács Rezső polgármestert Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlésén, hogy mondjon le polgármesteri pozíciójáról, mivel akadályozza a város működését. A közgyűlés június 9-ei zárt gyűlésén tárgyalta újra a május 25-ei ülésen hozott döntéseket.

Farkas Eszter

A közgyűlés június 9-ei zárt gyűlésén tárgyalta újra a május 25-ei ülésen hozott döntéseket.

Fotó: Makovics Kornél

Az eredeti tervvel szemben az előterjesztett nyílt ülés négy napirendi pontjából egy pontról, valamint a zárt ülésen további egy pontról döntöttek a városatyák a június 9-ei közgyűlésen. Máté Péter, a Fidesz frakció vezetője portálunknak elmondta, hogy Ács Rezső polgármester több mint harminc napja fennálló összeférhetetlenségi ügyét tárgyalták, ő maga a polgármestert lemondásra szólította fel.

A testület már a májusi ülésen minősített többséggel fogadta el az indítványt.

Határozat született a polgármesteri hivatal 103-as irodájának átalakításáról, amiből frakcióirodát alakítottak ki.

– A bírósági eljáráshoz, amit a polgármester kezdeményezett – munkaügyi bírósághoz fordult a felmentése kapcsán –, anyagot szeretnénk biztosítani, mivel ő azt nem tette meg. Ezzel a közgyűlés Bomba Gábort bízta meg – tájékoztatott a frakcióvezető.

Az ülésen a 2022-es pénzügyi év költségvetésének vizsgálatát is megerősítették.

A hivatalt érintő korábbi vizsgálat szerint a Škoda Superb típusú polgármesteri autó használatával kapcsolatban visszaélés eshetősége merült fel, mivel az autót a polgármester felesége sajátjaként használta, azzal havi 3-6 ezer kilométert tett meg. 

A közgyűlés a pénzügyi bizottság vonatkozó határozatára tekintettel felszólította a polgármestert, hogy nyolc napon belül igazolja a gépjármű használatának szabályos mivoltát; ezt nem tette meg június 6. napjáig, ezért az önkormányzat kötelezi, hogy számára egy összegben 2 millió 843 ezer 744 forintot fizessen vissza, valamint ezzel az autó használatának azonnali megvonásáról is döntöttek, erre a polgármester feleségét, Mészáros Andreát azonnali hatállyal felszólították.

Ezenfelül kötelezik a gépjármű – a gondnokságvezető által meghatározott – költségeinek megfizetésére is a 2023. január 1-től az autó visszaadásának napjáig terjedő időszakra.

– A polgármester felesége ezenfelül az önkormányzat tulajdonában lévő kisteherautót is használja – szintén jogtalanul – ami miatt a gondokság a pénzügyi bizottság felé él elszámolással. A határidőt mindkét autó esetében június 19-re tűzték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában