Eltűntek végre a medren belüli szigetek

2023.06.07. 10:09

Emelkedett a bogyiszlói holtág vízszintje, de még messze van az ideálistól

Újra megindult a horgászélet a bogyiszlói holtágon.

Wessely Gábor

Paksi Zoltán már fogja a pontyokat.

Fotó: A szerző fotója.

Tavaly az aszály miatt vészesen összezsugorodott a vízfelület (ötven hektárról húsz hektárra), s ami megmaradt az is sekély, üledékes volt. Az egyik horgász, Paksi Zoltán mondja:

– Öt éve járok ide, most már saját területem, horgásztanyám is van a parton. Az előző évben elég lehangoló volt a helyzet. Szigetek jöttek elő a medren belül ahogy apadt a víz. Mostanra javultak a körülmények. A nádfoltok még látszanak a vízben; ott voltak a szigetek. Sokat kiirtottam, hogy rendesen lehessen horgászni.

A falu polgármestere, aki alapképzettségét tekintve vízügyi szakember, szintén bizakodó, de hangsúlyozza, hogy ez még nem az ideális állapot.

– Sikerült körülbelül 25 centit emelni a vízszinten – tájékoztatott –, részben a csapadéknak, részben a Duna felőli betáplálásnak köszönhetően. Több most az összekötő csatornán át nem jön, mert ahhoz nem elég magas a folyó vízszintje.

Én itt nőttem fel, itt tanultam úszni, nem emlékszem, hogy az elmúlt ötven évben lett volna olyan kritikus helyzet, mint a tavalyi. Kellene még csapadék, nem is kevés, mert másfél méteres vízszintemelkedésnek tudnánk igazán örülni.

A bogyiszlói holtág turistalátványosságnak számít normál vízállás esetén. Egy partszakasza szépen kiépített, térkővel, padokkal ellátott. Az utóbbi időben a szakemberek komplex megoldásban gondolkodnak.

Együtt szeretnék kezelni a faddi, a tolnai és a bogyiszlói Holt-Duna-ág problémáját, kotrását, vízutánpótlását. Nagy munkáról van szó, mely sok anyagi ráfordítást igényel, s emiatt valószínűleg több lépésben lesz csak megvalósítható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában