Vármegyeházi Esték

2023.06.01. 20:37

Fejlesztéspolitikáról beszélt a miniszter Szekszárdon

A Vármegyei Esték sorozat legutóbbi eseményének vendége Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt, aki Tolna vármegye a fejlesztéspolitikában címmel tartott előadást a Vármegyeháza dísztermében csütörtök este.

Ábrahám-Gazsó Rita

A Vármegyei Esték legutóbbi vendége Navracsics Tibor volt

Fotó: Denes Martonfai

Ha sikeresek szeretnénk lenni, ha olyan eredményeket akarunk elérni, amely régiókban mérhető, akkor félre kell tenni a pártpolitikai vitákat, csatározásokat, és a területi érdekek mentén kell szövetségeket kötnünk – emelte ki bevezetőjében Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Vármegyeházi Esték rendezvényén. 

Navracsics Tibor előadásában beszélt az egyes hazai régiók fejlettségi szintjéről, az adatok alapján megállapította, hogy az egyes régiók fejlődése rendkívül eltérő volt az uniós felzárkózás üteméhez képest. Mint mondta, vannak régiók, amelyek viszonylag jól teljesítenek az uniós csatlakozás óta eltelt időben a felzárkózás ütemét tekintve.

Példaként Észak-Magyarországot említette, amely az uniós átlag 40 százalékáról 2021-re 52 százalékra jött fel, hasonlóképpen jónak nevezte a Dél-dunántúli adatokat, amely 41-ről 51 százalékra nőtt. Negatívumként emelte ki viszont azt a tendenciát, hogy a fővárost leszámítva minél jobb pozícióból indultak egyes régiók, annál mérsékeltebb ütemben tudtak fejlődni.

Mint mondta, bár a 2010-2020-as időszakban általánosságban bekövetkezett egyfajta felzárkózás, ám az sajnos nem nevezhető dinamikusnak. Ennek okaként az Európai unió kohéziós politikáját nevezte meg, amely szerinte 70 éve nem találja arra a kérdésre a választ, hogy azokat a régiókat, amelyek önmagukat nem tudják segíteni, hogyan lehet felzárkóztatni. 

A miniszter beszélt demográfiai tendenciákról, régiók közötti vándorlásokról és arról is, hogy manapság a városok helyett egyre inkább a várostérségek a jellemzőek. Szó volt az ipari létesítmények, városok elhelyezkedéséről is. A területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, hogy a Dél-Dunántúlra nem igazán jellemző az ipar.

Tolna vármegyét tekintve rámutatott, hogy mind az ipari parkok, mind kapacitásaikat tekintve is a mezőny végén található. Azt mondta, hogy a most készülő fejlesztési terveknél ezt figyelembe szeretnék venni. 

Navracsics Tibor azt a kritikát is érintette, amely szerint Magyarországon nem jól hasznosulnak az uniós források. – Ez nem igaz, Magyarországon a felhasználás kapacitása (abszorpciós kapacitás) 86 százalék – hangsúlyozta.

Az előadásban szó volt a fejlesztéspolitika kihívásairól, a funkcionális térségekről és a mára felállt fejlesztési tanácsokról, amelynek szerinte ki kell alakítani az intéményrendszerét, kijelölni hatásköreit.

Tolna vármegyében jócskán van még fejlesztenivaló – mutatott rá, a szükséges fejlesztési irányok között egyebek mellett a turizmust, a lakásépítést, ipari létesítmények kialakítását emelte ki. Navracsics Tibor kitért a települések által különösen várt uniós források érkezésére is. Azt mondta, bízik benne, hogy nyárra megérkezhetnek az első uniós források. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában