Egészségügy

2023.06.01. 20:30

Jobb megelőzni egy betegséget, mert gyógyítani már nehezebb

Gyökeres átalakuláson ment át az egészségügyi ellátórendszer hazánkban. Hogy ez pontosan mit jelent, arról dr. Szabó Gábort kérdeztük, a Magyar Orvosi Kamara Tolna-vármegyei alelnökét, aki háziorvosként és foglalkozás-egészségügyi szakorvosként is praktizál. A múlt évben megnyílt Szekszárd központjában található üzemorvosi rendelőben beszélgettünk.

Mauthner Ilona

Dr. Szabó Gábor, a Magyar Orvosi Kamara Tolna-vármegyei alelnöke, aki háziorvosként és foglalkozás-egészségügyi szakorvosként is praktizál

Fotó: Mártonfai Dénes

Nagy intenzitású reformfolyamatok indultak el, mely érinti az egészségügyi ellátórendszer valamennyi elemét, kezdve a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények és járóbeteg-szakellátó helyektől az alapellátás szintjéig, ideértve a háziorvosi és a foglalkozás-egészségügyi, ismertebb nevén üzemorvosi szolgáltatókig.

Bizonyos területeken többlet feladatokat kapnak a szereplők, szélesítik az ellátási és diagnosztikai lehetőségeket, kompetenciákat, melyekhez az egészségügyi kormányzat többletforrásokat és eszközöket biztosít a jövőben, mondta dr. Szabó Gábor, a Magyar Orvosi Kamara Tolna-vármegyei alelnökét, aki háziorvosként és foglalkozás-egészségügyi szakorvosként is praktizál. A mi rendelőnkben is hamarosan érkeznek majd diagnosztikai eszközök nagy számban, tette hozzá.

Az alapellátásban hangsúlyosabbá válik a népegészségügyi szempontból nagy jelentőségű szűrési feladatok végzése, melynek egyik alapvető eleme a sokat emlegetett és kritizált indikátor rendszer. A másik ilyen alapellátást érintő intézkedések a háziorvosi praxisokat az úgynevezett praxisközösségi működési formába való terelése, működtetése.

Magyarországon a lakosság egészségügyi állapota sajnos rossz. Európában több betegségcsoportban a megbetegedési és halálozási statisztikákban élen járunk. Ide értve a szív és keringésrendszeri megbetegedéseket, a diabéteszt és a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozási számokat.

A magyar népesség fogy, ennek nem csak az alacsony születési szám az oka, hanem a halálozások relatíve magas száma is. Az OECD országok (nemzetközi szervezet 38 állam a tagja, köztük hazánk is) átlagához képest Magyarországon a várható élettartam körülbelül 5 évvel alacsonyabb. Az okok összetettek, de nagyrészt a lakosság egészségkultúrájának, egészségtudatosságának a hiányára, alacsony szintjére vezethető vissza.

Ez a helyzet nem volt tovább tartható, változtatni kellett. Emiatt radikális lépésekre volt szükség, ezért is erősítik az egészségügyi tevékenységek megelőzési, szerepét. Ebből kifolyólag is ösztönzik a háziorvosokat a betegeik minél nagyobb számának a megszólítására és szűrésre való behívására, mely az egyszerű rendelői vérnyomásméréstől a laborvizsgálatok elvégzésén keresztül akár székletvér-vizsgálatáig és egyéb eszközös vizsgálatokig kiterjed. Fontos a 45 év feletti hölgyek emlőrák szűrésre való ösztönzése és még lehetne folytatni a sort. Általános alapelv.: Jobb megelőzni egy betegséget, mint gyógyítani azt.

Az emberek alapvetően nem szeretnek orvoshoz menni, ez a világ minden táján így van. Háziorvoshoz a legtöbben megfázás, sérülések, táppénz igény és 5-10 évente a jogosítványuk hosszabbítása alkalmával mennek. Így viszont sok alattomosan kezdődő betegség észrevétlenül képes kifejlődni, amelyek panaszt csak abban a stádiumban okoznak, amikor már komoly szervkárosodás alakult ki, és a gyógyítására, gyógyulásra kevés az esély.

Ezzel szemben üzemorvoshoz ideális esetben évente eljut az aktív munkaképes korosztály, így az a furcsa helyzet áll elő, hogy prevenciós tevékenységre több esély van, mint a háziorvosnál. Persze az sem mindegy, hogy milyen lelkiismeretesen dolgozik az üzemorvos és milyen színvonalú szolgáltatást nyújt. Egy üzemorvosnak ugyanolyan alapossággal kell(ene) megvizsgálnia a munkavállalót, mint egy háziorvosnak és fontos, hogy tisztában legyen a munkavállalót a munkahelyén érő megterhelésekkel, kockázatokkal és az általános egészségügyi állapotával. Csak így lehet korrekt alkalmassági szakvéleményt kiadni.

A mi üzemorvosi csapatunk kiváló, a munkájukra igényes, tapasztalt szakemberekből áll, akik a munkavédelem és munkaegészségügy valamennyi területét ismerik. Így teljes körű szolgáltatási csomagot tudunk a munkáltatók, cégek, vállalkozások számára nyújtani. Fontos hogy ne csak rész területeket fedjünk le, ne csak a munkaköri alkalmassági vizsgálatokat végezzük, hanem az üzembejárások alkalmával ismerjük meg a dolgozók munkafeltételeit és ennek figyelembe vételével segítsük az egészséges munkakörnyezet kialakítását a munkáltatóval együttműködve. 

Persze nagyon fontos a munkáltató hozzáállása, igénye is. Szerencsére manapság egyre ritkább az olyan vállalkozás vagy cég, aki azt szeretné, hogy a dolgozókat nem vagy csak felületesen vizsgálva adjunk ki munka alkalmassági igazolást, ezeket mi határozottan elutasítjuk. Az az elv vezérel, hogy aki minket választ, azt teljes mértékben ránk bízhatja magát.

A munkavállaló alapos vizsgálata nem maradhat el, de ezt kiegészíthetik olyan speciális vizsgálatok, amelyek nem része a háziorvosi protokollnak. Ilyenek például a zajos munkahelyek által megkövetelt hallásvizsgálatok vagy a poros, a légző rendszert megterhelő munkakörök esetén a légzésfunkciós vizsgálatok. Ezeket nem szabad elhanyagolni, mert nem mindegy hogy egy egészségkárosodás a munkavégzés miatt vagy attól függetlenül alakult ki, ebből akár súlyos kártérítéssel fenyegető bírósági perek is lehetnek.

Szerződéses kapcsolatban vagyunk egy országos lefedettségű laboratóriumi céggel is, így saját berkeinken belül tudjuk megoldani a munkavállalók vér és vizelet vizsgálatát, ezzel a minket megbízó vállalkozásnak nincs külön dolga. Ilyen vizsgálatokra akkor van szükség, ha az adott munkahelyen olyan anyaggal dolgoznak, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek az egészségre, ezt időnként monitorozni kell. Sok szolgáltató nem foglalkozik ezzel, illetve nem szívesen vállal szerepet, nekünk viszont szenvedélyünk a hivatásunk és szeretjük a kihívásokat.

Közel áll hozzá a keleti gyógyítási kultúra is

Dr. Szabó Gábor 2003-ban végzett Pécsett az orvosi egyetemen, majd a Családorvosi Tanszék kötelékébe kerülve háziorvosi szakvizsgát szerzett. Már a háziorvosi hivatás gyakorlása során szembesült azzal, hogy a foglalkozás-egészségügy milyen hangsúlyos tevékenység és milyen jól kiegészíti a háziorvosi munkát, így ebben az irányban is elköteleződött.

Mint mondta, emellett mindig is közel állt hozzá a távol-keleti kultúra és filozófia, így csakhamar úgy döntött, hogy akupunktúrát tanul a pécsi és budapesti mestereitől, tudását nagy szerencséjére módjában állt Kínában is elmélyíteni.

Szabó doktor Bogyiszló mellett a múlt év óta Szekszárdon is rendel, a Tartsay Vilmos lakótelep 11 szám alatti rendelőjében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában