Szakmai nap

2023.06.08. 17:30

Jubileumi alkalmat ünnepeltek megyénk jegyzői

A Dél-Tolnai Jegyzőklub fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelték a június 8-án tartott szakmai napon Decsen, a Faluházban. A rendezvényt a falu polgármestere, Heberling Tibor nyitotta meg.

Farkas Eszter

Heberling Tibor polgármester köszöntötte megyénk jegyzőit a jubileumi alkalmon.

Fotó: Makovics Kornél

– A klub első szakmai napját harminc éve, 1993. április elsején, Decsen tartották, így dukált, hogy a jubileumi alkalmat is itt rendezzük meg. Az összes nyugdíjas kollégát meghívtuk az eseményre, akik között alapító tagokat is üdvözölhettünk köreinkben. Ugyan Dél-Tolnai Jegyzőklub a nevünk, mégis egész Tolna vármegyéből vannak már tagjaink – hangsúlyozta Takácsné Gehring Mária, a helyi jegyző.

– A decsi faluház adott otthont a jegyzők hagyományos tanácskozásának. A szerveződés és ezek az alkalma személyes, kötetlen tapasztalatcserére, a legkülönbözőbb és egyedi gyakorlatok, illetve ismeretek átadására és megosztására adnak lehetőséget a hivatalok vezetőinek. Nagy öröm volt számomra, hogy köszönthettem és megismerhettem több település jegyzőjét - mondta Heberling Tibor decsi polgármester.

A szakmai napon dr. Venicz Anita, Sárbogárd Város címzetes főjegyzője, a Jegyzők Országos Szövetségének Alelnöke egy igen aktuális témában, a fúrt- és ásott kutakról tartott előadást. – A jegyzői hatáskörbe tartozó kutak engedélyeztetése 2024. január 1-től megszűnik, engedély nélkül lehet ezeket a kutakat legalizálni, tehát nem lesznek engedélykötelesek.

Az engedélyeztetésen kívül bejelentésre sem lesz szükség a jegyzőknél a háztartási kutak esetében, amelyek az ingatlanok mellett állnak, az ötven méter talpmélységet nem haladják meg, az első vízzáró réteget nem érik el, és 2024. január elseje előtt létesültek. Ez az állampolgárok és a jegyzők számára is egy hatalmas könnyebbséget jelent majd – emelte ki a címzetes főjegyző.

Dr. Molnár Kata hatósági osztályvezető jegyzőket érintő aktualitásokról, általános témákban tartotta meg előadását. A jegyzők üléseiket általában negyedévente tartják rotációs sorrendben, azaz mindig másik település jegyzője látja el a házigazdai teendőket.

A szakmai napokon mindig aktuális témákat beszélnek meg. Célja, hogy teret és lehetőséget biztosítson a közigazgatásban megjelenő újítások, valamint a munka során felmerülő problémák megbeszélésére. Az ülések állandó napirendje a házigazda település bemutatkozása, majd az önkormányzatokat, illetve a jegyzőket érintő jogszabályok ismertetése, a jogszabály lényegére való rövid figyelemfelhívás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában