Új elnök

2023.06.05. 12:27

Küldöttgyűlést tartott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, új vezetőséget választottak

Új elnöke van a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Frittmann János személyében, akit a borvidékek által delegált 44 küldött (22 szőlészeti és 22 borászati) választott meg. A tisztújítás folyamata lezárult a múlt héten, a 22 borvidék küldöttei a 28 ezres tagság nevében hozták meg szakmai döntésüket.

Mauthner Ilona

A szőlő és borárak már nem fedezik a ráfordításokat, ezen kellene elsőként változtatni (Illusztráció: Mártonfai D.)

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) május 30-án tisztújító küldöttgyűlést tartott Budapesten, amelyen döntöttek az elnökségi tagok személyeiről. Ennek értelmében Frittmann János áll a következő öt évben az országos szőlész-borász szakmai önkormányzat élén, aki Légli Ottót váltja a HNT elnöki székében, akit 2015-ben és 2018-ban választottak meg a küldöttek.

Frittmann János szeretné kialakítani azokat a fórumokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tagok magukénak érezzék a szakmaközi és állami döntéseket. Ennek első lépéseként a HNT elnökségének alakuló ülésén javasolja majd a 2016-ban az agrártárcával közösen megalkotott ágazati stratégia egyes elemeinek a felülvizsgálatát. Mint mondta, a covid-járvány és a gazdasági válságok hatására a beszerzési árak drasztikus emelkedését sem a szőlő átvételi-, sem a borok beszállítói ára nem követte.

A vármegye borászait arról kérdeztük, mit várnak az új elnöktől.

Dr. Bodri István borász, a szekszárdi hegyközség elnöke szerint az lenne a nagy segítség a termelőknek, ha kevesebb bürokráciával járna a gazdálkodás, és ez a borászokat és a szőlőtermelőket is érintené. Továbbá jó lenne, ha nőnének a felvásárlási árak és hatékonyabb lenne a szőlő- és bortermelők érdekképviselete.

Bősz Adrián borász, aki egyben a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának az elnöke is, szintén a magasabb szőlő- és borárakat említette elsőként. Nagyon sokat drágultak az input anyagok – növényvédő szerek, gázolaj, borászati termékek –, a szőlő és a borárak alig mozdulnak immár évek óta. Fontos lenne a hazai borok népszerűsítése is a fogyasztók körében, tette hozzá. Bíznak benne ebben segít majd az új elnök.

Nem csak az elnök új, az elnökség is

Frittmann János (elnök) a Kunsági borvidéki borászként elsőként kapta meg az Év Bortermelője címet 2007-ben. Testvérével és immár gyermekeikkel együtt vezeti családi borászatukat Soltvadkerten, mely 2015-ben elnyerte az Év Pincészete díjat. 

Pál Sándor (pénzügyekért felelős alelnök) az Egri Borvidék egyik legnagyobb szőlőfelvásárlója és borforgalmazója, az Egri Csillagok Zrt. vezetője és egyik tulajdonosa.

Varga Máté (szakmaközi ügyekért felelős alelnök) édesapjával és családjával közösen vezeti családi birtokukat a Móri borvidéken. Kis családi pincészetről lévén szó nem idegen tőle a szőlészetben és borászatban végzett aktív fizikai munka.

A Szőlészeti Szekció elnökének Molnár Ákost választották a Soproni borvidékről. A Borászati Szekció elnökének pedig Schmidt Győzőt, a Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanácsa borászati küldöttjét.

A HNT Elnökségének további tagjai Bock József (Villányi borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Dr. Molnár Péter (Tokaji borvidék). Borászati küldöttek: Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), Laczkó Gábor (Mátrai borvidék). 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában