Példás összefogás

2023.06.09. 20:00

Lassan rendeződik a helyzet Kétyen az özönvíz után

Az özönvízszerű esőzés miatt kialakult villámár levonulása után lassan rendeződik a helyzet Kétyen. Gödrei Zoltán polgármester az elvégzett és az előttük álló feladatokról beszélt.

Gazsó Rita

Kétyre is ellátogatott Potápi Árpád János államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője, hogy tájékozódjon a kialakult helyzetről.

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt napok heves esőzései jelentős károkat okoztak az ország számos részén, Tolnában talán a legsúlyosabb helyzet, ahogy korábban írtunk róla, Kéty településen következett be, ahol kedden este valóságos sárfolyam söpört át, elsodorva még az autókat is. A villámár jelentős felfordulást okozott, az azóta eltelt napokban helyreállítási munkák, takarítás zajlik folyamatosan. – Csak mára jutottunk el a közterületek rendezéséig, a magánszemélyek portáin ugyanis olyan sok hordalék gyűlt össze, hogy csütörtök estig tartott a kotrás – mondta péntek dél körül Kéty polgármestere.

Gödrei Zoltántól megtudtuk, tovább nehezítette a helyzetet, hogy a csütörtök esti vihar során további 30 milliméter eső esett Kétyen, amely komolyabb gondot szerencsére nem okozott, de egy-két helyi portát újra elöntött a sár. Miután ezzel végeztek, akkor tudtak nekikezdeni a közterületek rendezésének. A települést ért kárról a polgármester egyelőre nem tudott pontosabbat mondani, úgy fogalmazott, hogy tart a felmérés. Mint mondta, a jövő hétre hívott ide egy szakembert, aki segít majd felmérni, hogy mennyibe kerülhet az önkormányzati károk helyreállítása. Megtudtuk, ezekre a vis maior pályázatból kívánnak forrást szerezni. Az önkormányzat önerejével és ezzel együtt vélhetően elegendő forrás áll majd rendelkezésre a helyreállításhoz. 

Az áradás másnapján Dombóvár-Gunaras után Kétyre is ellátogatott Potápi Árpád János államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője, hogy tájékozódjon a településeken kialakult helyzetről. Gödrei Zoltán polgármesterrel is találkozott, akinek segítséget ígért arra az esetre, ha bizonyos munkák fedezetét nem lehetne biztosítani a tervezett vis major pályázatból. Ez természetesen csak az önkormányzati károkra vonatkozik. – Nagyon remélem, hogy a magánszemélyeknek van biztosításuk, a házakra és az autókra egyaránt, mert ha nem, akkor elég nagy bajban lesznek – tette hozzá Gödrei Zoltán.

A polgármester nagyon bízik benne, hogy a közeljövőben már nem lesz feléjük komolyabb esőzés. A keddi eseményről azt mondta, az a lényeg, hogy emberéletben nem történt kár – mint két nappal később a villámáradásban, Göngyöstarjánban –, nem dőltek össze házak, senkit nem kellett szükséglakásba költöztetni, tudomása szerint megúszták a háziállatok is. Gödrei Zoltán kiemelte, hogy mekkora összefogás alakult ki a helyiek között, akik egy emberként működtek közre a kárelhárításban, takarításban.

A helyi mezőgazdasági vállalkozóknak is külön megköszönte, akik már az esemény napján, este felvonultak a gépeikkel és segítettek az iszaptól megszabadítani az utakat, miként annak a kétyi származású, tolnai vállalkozónak, aki ingyenesen egy kis markológépet biztosított a falunak üzemanyaggal, sofőrrel együtt. – Ez óriási segítség volt, jelenleg is ezzel dolgozunk – tette hozzá a településvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában