Visszatekintés

2023.06.10. 08:57

Nagy mennyiségű ezüst pénzt találtak Kakasdon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Sz. Á.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

60 ÉVE kiterjedt vihar zúdult a vármegyére. Szekszárdon „a villám belecsapott egy új lakóépületbe. A tűzoltóság munkáját megnehezítette az eső. Ezen a részen még nincs kövesút s így motoros fecskendővel nem tudták időben megközelíteni az épületet. A tűz következtében az épületen kívül megsemmisült a berendezés is.” Bátaszéken „kigyulladt a termelő szövetkezet 2000 férőhelyes sertéshizlaldája. A villámcsapás rendkívül nagy erejű volt, pillanatok alatt lángba borult az egész épület. Ahol ez alkalommal 700 birka volt és ott tartózkodott a juhász is, aki szerencsére nem vesztette el lélekjelenlétét, s kiterelte kutyája segítségével az állatokat. Nem is esett a nyájban kár.” 

60 ÉVE „Kakasdon, az Egyetértés Tsz tagjai földmunkák közben régi kemenceomladék alatt nagy mennyiségű ezüst pénzre bukkantak. Sajnos az érmék egy része szétszóródott, az emberek kíváncsiságból széthordták, de eddig sikerült vagy hétszáz darabot összeszedni a szekszárdi múzeum részére. Dr. Mészáros Gyula múzeumigazgató megállapítása szerint a mai ötfilléres nagyságú ezüst dénárok a mohácsi vész utáni évtizedekből való magyar és nyugat-európai pénzek.”

60 ÉVE a lap a vezetékes víz újabb térhódításról számolt be. „Hosszú évek óta uralta a kömlődi faluvéget a kút gémje, jelenleg is a vízéből oltja szomját minden arra járó. Aztán egy nap vastorony nyújtózott a kútágasnál magasabbra, hogy véget vessen a gémeskút uralmának. Százhetvenhét méter mélyről buggyant fel az új kút vize, amelyet majd vezeték visz el az egész faluba. Nem kell a vödröt a mélybe eregetni, csak megnyomni a csapot...”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában