Elköszönés

2023.06.10. 07:00

Negyven évig járt a börtönbe dr. Selényi Judit fogorvos

Negyven év után elköszönt a börtöntől dr. Selényi Judit, aki 1983. óta volt a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogorvosa. Nyugdíjba vonulása alkalmából kis ünnepségen vettek tőle búcsút a vele közvetlenül együtt dolgozók, köztük Ambrus Lajos parancsnok. Ő úgy fogalmazott, megtiszteltetés számára, hogy ő köszönhet el tőle, kiválóan tudtak együtt dolgozni, és további jó egészséget, erőt kívánt a doktornőnek.

Hanol Erzsébet

Dr. Selényi Judit számára minden rendelkezésre állt a börtön rendelőjében. (A szerző fotója)

Dr. Selényi Judit volt a szekszárdi börtön első fogorvosa. Elmondta, hogy amikor meghirdették az állást, nem igazán volt jelentkező, ő viszont szívesen vállalta, mert úgy érezte, érdekes feladat lesz. Nem csalódott. – Sajnálom, hogy már nem folytathatom.

Nagyon szerettem itt dolgozni, kiváló munkahely volt, ahol jó, összetartó társaságot ismertem meg. Mindig minden rendelkezésre állt a rendelőben, kifogástalan tisztaság fogadott minden alkalommal. Öröm volt bejönni – mondta. Azt is felidézte, hogy amikor elkezdett a börtönben dolgozni, sokan kérdezték tőle, hogy nem fél-e.

Ám tudta, hogy vigyáznak rá, nincs mitől tartania, és soha nem is volt semmilyen gond. Azzal nem foglalkozott, hogy a székében helyet foglaló fogvatartott milyen bűncselekményt követett el, azt viszont általában megtudakolta, hogy mennyi ideig marad a rácsok mögött, hogy úgy ütemezze a kezeléseket.

A fogvatartottak közül sokan életükben először nála jártak fogorvosnál, és mint mondta, a börtönben nem volt olyan páciense, akinél ne lett volna valamilyen probléma. Fogak hiányoztak vagy letörtek, szuvasodásokat kellett tömni. Minden héten szerdán rendelt, a fogvatartottakat előre bejelentkezés alapján vitték hozzá a bv. intézet rendelőjébe.

A fogorvosi székben a legelvetemültebb bűnelkövetőnek is el tud szállni a bátorsága. Volt, akit kicsit nehezebb volt meggyőzni a kezelés szükségességéről, de általában meg lehetett velük beszélni az okokat. Dr. Selényi Judit gyanítja, hogy a fogvatartottak gyakran egymást győzték meg arról, hogy nem is olyan vészes a kezelés, ki lehet bírni, sőt jobb lesz utána.

A negyven év alatt két asszisztens segítette a munkáját, nagyon hálás nekik az együtt töltött évekért, és a parancsnokokkal is jó kapcsolata volt. Pályáját 1964-ben kezdte, miután Budapesten lediplomázott. Hosszú ideig a fővárosban élt, aztán keresztapja, Medina egykori háziorvosának közbenjárására került Tolnába.

A fogorvosi hivatást is az ő javaslatára választotta. Közgazdász férjével a diploma megszerezése után házasodtak össze. Egy fiuk született, és két unokája van. A Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben eztán sem maradnak fogászati ellátás nélkül a fogvatartottak, már megvan dr. Selényi Judit utódja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában