Megemlékezés

2023.06.04. 19:52

Százhárom éve írták alá a trianoni békediktátumot

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én délután gyűltek össze, s emlékeztek közösen a trianoni békediktátum következményeiről Dombóváron.

Varga Szilvia

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár osztotta meg gondolatait a megemlékezésen.

Fotó: Makovics Kornél

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikum diákjai és az intézmény pedagógusaiból álló HEMI Band tartott színvonalas előadást, mely olyakor könnyeket csalt a szemekbe, máskor pedig „libabőrt” adott az emlékező közönségek bőrére.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár osztotta meg gondolatait a megemlékezésen. Beszédében kiemelte az 1848-as, 1920-as és az 1956-os összefogás jelentőségét és erejét, mely mindmáig él a magyarság tudatában és jelenében. Mint kiemelte, a közönségben és benne a közös pont az, hogy mindőknek szívügye a magyarság, mely gyermekkora óta élete részét képezi dédszüleinek s nagyszüleinek köszönhetően. Június 4-e 2010 óta nem csupán gyásznap, hanem a nemzeti összetartozás ünnepnapja is. 

Potápi Árpád János beszédében kitért arra, hogy: „Az összetartozás gondoskodást is jelent minden nemzetrészünkről. Minden magyar felelős minden magyarért. A legrosszabb helyzetben ma a kárpátaljai magyarság van. Őket a háború életveszélyes helyzetbe hozta, békére van szükség. A magyarság mindig abban a békében volt érdekelt, mely a gyarapodást, kiteljesedést szolgálja. Így van ez ma is. Nem megyünk el szó nélkül a kárpátaljai magyarság jogfosztottsága mellett, például az anyanyelv használatának korlátozására gondolva.”

A megemlékezés koszorúit Pintér Szilárd polgármester, a képviselő-testület tagjai, civil szervezetek, intézmények és polgárok helyezték el.

A méltó emlékezés jegyében a Dombóvári Székely Kör tagjainak kezdeményezésére közösen elénekelték a Székely himnuszt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában