Keresztszentelés

2023.08.27. 15:51

A vallás segítette át a németséget bánaton, nehézségen

Meghitt ünnepség keretében szentelték fel szombaton a Ladomány végén található, felújított kőkeresztet. Az ünnepségen Potápi Árpád János államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is részt vett.

Gazsó Rita

Felújították a Ladományi keresztet

Fotó: Makovics Kornél

A Bonyhádi Német Önkormányzat kezdeményezésére több régi kereszt felújítása valósult meg a közelmúltban: Bonyhád végén, a zombai-teveli út elágazójában, a bonyhádvarasdi tetőn, valamint Ladományban. Utóbbit, a ladományi Nepomouki Szent János templom közelében található keresztet, ahonnan az időközben eltűnt Mária-szobrot is pótolták, szombaton délután szentelték fel ünnepélyes keretek között a Bonyhádhoz tartozó településrészen.

– Európa a kereszténység nélkül csupán egy földrajzi fogalom lenne. A kereszténység, a hit hozzátartozik a mindennapjainkhoz. A kormány az elmúlt évek óta ezért is támogatta a régi keresztek felújítását és újak felállítását – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombat délutáni ünnepségen.

Potápi Árpád János hozzátette: ez nem csak Jézus Krisztus dicsőségét hirdeti, a felújítás jelképezi azt is, hogy az itt élő német nemzetiség ragaszkodik a hagyományaihoz, szokásaihoz és nem felejti el az őseit. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy ezeket a kereszteket ezelőtt 100-150 évvel állították, úgy fogalmazott: szép gesztus, hogy az utódok felújítják ezeket.

Köhlerné Koch Ilona, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnöke, az Országos Német Önkormányzat tagja szerint a németség mindig is vallásos volt, ez a hit tartotta őket össze, így tudtak megmaradni évszázadokon keresztül, a nehézségek ellenére. Utóbbiból mint mondta, kijutott nekik, elég ha csak a második világháborút, a kitelepítést, a „málenkíj robotot” említjük.

– Mindig a vallás segítette őket tovább – hangsúlyozta, hozzátéve, a keresztállítás is ezt mutatta. – Ha bánat érte őket, ha örömben volt részük, akkor egy keresztet állítottak. Ennek példája ez a kereszt is itt, Ladományban, amely a felújítás előtt már nagyon rossz állapotban volt – fogalmazott.

A három kereszt felújítása a kormány által kiírt pályázat támogatásával, mintegy hárommillió forintból valósulhatott meg. A ladományi kereszt felújítása Amrein István keze munkáját dicséri, amelyet szombaton Markovics Milán Mór vezető kiemelt tábori lelkész, pasztorális helynök szentelt meg. Az ünnepségen közreműködött a Rónai Józsefné Kulturális Egyesület Kórusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában