Nem a nótát, a rétest húzták

2023.09.19. 07:00

A nagymányokiak huszonötödik alkalommal szervezték meg a rendezvényt

Jubileumi alkalmat ünnepeltek a Nagymányoki Búcsú, Bor és Strudel Fesztiválon, ahol több mint száz rúd rétest készítettek a legfinomabb ízekből pénteken délután.

Farkas Eszter

Több mint száz rúd rétest készítettek a legfinomabb ízekből. Fotó: Makovics Kornél

Az első rétesfesztivált a kilencvenes években szervezte meg a Glück Auf egyesület Nagymányokon, ahol mindig hagyomány volt a réteshúzás búcsúk, lakodalmak, nagyobb rendezvények idején.

– Idén jubileumi alkalmat ünnepeltünk, ugyanis ez már a huszonötödik Strudel fesztivál volt. Szerettük volna a településünk egyik fő nevezetességét tovább éltetni, a hagyományt tovább vinni. Az első rendezvényen még csak három csapattal húztunk pár rétesrudat, a hétvégi fesztiválon már huszonhat csapat készítette a finomságokat, összesen több mint százhúsz rúd készült, munkájukat finom vacsorával háláltuk meg – tájékoztatta lapunkat Schnetzné Orbán Andrea, a Glück Auf egyesület művészeti vezetője.

A négy alapízt minden évben elkészítik, ezek a túrós, az almás, a mákos-meggyes és a meggyes-grízes rétesek. A szervező elmondása szerint támogatások nélkül nem tudták volna megvalósítani a rendezvényt. – Idén is sok helyi, bonyhádi és pécsi támogatónk is volt, nélkülük nem rendezhettük volna meg a fesztivált. Pénteken a vacsorát követően Szendrey Ákos és fia szolgáltatta a zenét az éjjelig tartó bálban.

– Rengeteg látogató érkezett a fesztiválra a jó időnek hála. Délelőtt a gyerekek kerültek főszerepbe, ahol az Ágens Társulat adta elő a Tücsök és a Hangya című műsort, de biohintával, arcfestéssel és rengeteg fajátékkal vártuk a családokat. Ezután a Bonyhádi Spárta ASE mozgatta meg a jelenlévőket, majd a helyi önkéntes tűzoltók tartottak bemutatót. Délután a szüreti felvonulás a művelődési háztól indult, majd a német nemzetiségi tájháznál kérték ki a búcsús lányokat.

– Régen a búcsúk több napos rendezvények voltak, ahol a fiatal lányok a legszebb ruháikba öltöztek fel. A fiúk elmentek a lányos házhoz, ahol megtartották a kikérőt, ez a mostani a régmúlt időket idézte. A kulturális műsor a színpadon zajlott. A rétesen kívül langalló és krumplicsipsz is készült. A legkisebbek egy játékon vehettek részt, amely a töltsd meg a rétest címet viselte. Különböző feladványok teljesítésével szereztek a pecséteket, ha megtelt a lap, bedobták egy ládába, ezeket aztán kisorsolták. A felnőttek az idei tombolán wellness hétvégét nyerhettek. Az estét a jubileumi alkalomhoz mérten Unique koncerttel, tűzijátékkal és hajnalig tartó retro diszkóval zártuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában