Kihalóban lévő szakma

2023.09.23. 19:59

Kádárok találkoztak Várdombon immár második alkalommal

Immár második alkalommal – hagyományteremtő módon – rendeztek kádártalálkozót. Az ötlet Várda Tibor bátaszéki kádártól ered, aki igyekezett az idősebb mestereket összehívni egy jóízű beszélgetésre. Tavaly Bátaszéken találkoztak a szakma képviselői, idén Várdombon. Főleg azokat hívták meg most, akiknek valamilyen módon kapcsolatuk volt a nagy hírű bátaszéki kádár és faipari szövetkezettel.

Mauthner Ilona

Huszonhatan érkeztek Várdombra a kádárok közül. Nagynyárádról, Németkérről,  Mecseknádasdról, Rémről, Bajáról, Kétyről és még sorolhatnánk. A legidősebb kádár a csapatban Mayer István volt, aki idén töltötte be a nyolcvankilencedig életévét, és most is jó egészségnek örvend. A legfiatalabb kádár, Vas Péter Bajáról érkezett, ő 46 éves, és egy osztrák vállalkozónál dolgozik a szakmájában. 

Lassan kiöregszik a kádár szakma, pedig lenne rá igény, csak képzés nincs hozzá. Fotó: Kiss Albert

Idén új telephelyen találkoztak a kádárok, Várda Tibor megújult műhelyében, ahol az új fahordókat is megtekintették a szakmabeli kollégák.
Várda Tibor elmondta, idén kifejezetten sok megrendelésük volt, tíz darab 5000 literes hordót is készítettek, ez a legnagyobb méret, ami az ő műhelyükből kerül ki. Csak tölgyfával dolgoznak, egy hónap alatt a hétfős „legénységük” 8-10 kétezer literes hordót készít el. Ezekre van a legnagyobb igény. A tölgyfán kívül gyékényre – ezt tömítőanyagként használják – és abroncsokra, szegecsekre van szükségük. Ugyanúgy égetik ki a hordók belsejét, mint régen.

– A megjelent kádárok valamennyien dolgoztak még jó pár évtizeddel ezelőtt a bátaszéki kádár szövetkezetben. Az igazság az, hogy ebben a szakmában a technológia nem nagyon tudott megújulni, mert hagyományos módon, hagyományos eszközökkel készülnek ma is a fahordók. Néhány új eszközt használunk csupán, melyek a fizikai munkát könnyítik meg – mondta Várda Tibor.

Várda Tibor 1987-ben végezte el Szekszárdon az akkori Ady szakiskolában a kádár szakot. Ők voltak ezen a szakon az utolsók, akik itt tanulhattak. Eredetileg asztalosnak jelentkezett, de abban az osztályban sokan voltak, így átment a kádárosok közé, tizenketten kezdték az iskolát, öten végeztek, ebből ketten maradtak a szakmánál.

– Az édesapám elvitt egy idős kádárhoz, mert meg kellett javítani az egyik hordónkat – ekkor még gyerek voltam – már ott megtetszett ez a foglalkozás – mesélte a kezdetekről. Várda Tibor ezt követően kalandos utat tett meg.

– Elindultam Ausztriába 2007 májusában Waidhofen an der Ybbs környékére, hogy munkát vállaljak Franz Stockinger családi vállalkozásában. Nehéz döntés volt, egy év vívódás után úgy döntöttem, elfogadom az osztrák munkahelyet, bár ez ötszáznegyven kilométerre volt a családomtól. A felvett devizahitel és annak törlesztése azonban nyomós érv volt akkor. Közel tíz évet töltöttem el itt. Ennek már hat éve, akkor alapítottunk egy céget a nagyobbik fiammal, aki viszont azóta más területen dolgozik, mert nem bírta a tölgyfa porát. A kisebbik fiam viszont – úgy tűnik – nagy érdeklődést mutat a kádár szakma iránt. Szerencsére sok a megrendelésünk, a Balaton-felvidékről csakúgy, mint Gyöngyösről, Villányból és Szekszárdról is.

Várda Tibor elmondta, 3-4 kádáros cég működik az országban. Van, aki csak barrique- és pálinkáshordókat készít, van, aki nagyobb boros hordókat is.

Kerek, ovális és kézzel készített

Arra a kérdésre, hogy vajon van-e „divat” a hordókészítés területén is, Várda Tibor azt válaszolta, hogy közel harmincöt évvel ezelőtt a mesterei már látták, hogy hamarosan el fog terjedni egy új hordóforma, az úgynevezett franciahordó, ismertebb nevén barrique-hordó. Ez vékony falú, hosszúkás, kevesebb anyagból, gépsoron, gyorsabban elkészíthető. Valóban el is terjedt, majdnem minden borászatban megtalálható belőle néhány, vagy éppen sok. Ők viszont nagyobb szakmai tudást igénylő, egyedi, nagyobb méretű, vastag falú ászokhordókra specializálódtak. Ezeket kerek és ovális formában, igény szerint felszerelve, például csántérfával, mintavételező csappal vagy leeresztő-fejtőcsappal, tisztítónyílással készítik el. Bíznak abban, hogy ebből is divat lesz a borászok körében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában