Operaelőadáson jártak a diákok a fővárosban

2023.10.03. 13:25

Donizetti: A csengő című egyfelvonásos vígoperáját tekintették meg az Eiffel Műhelyházban

A Garay János Gimnázium 8. osztályos diákjai a Lázár Ervin Program keretében Kiss Hedvig és Naszladi Judit tanárnők kíséretében szeptember 29-én, pénteken a fővárosba utaztak.

Teol.hu

Beküldött fotó.

A Lázár Ervin Programot még 2019 őszén indították. Kiemelt jelentőségű projekt, amely hozzájárul ahhoz, hogy az általános iskoláskorú diákok magas szintű kultúrához juthassanak. Az Eiffel Műhelyházban nyílik lehetőség az opera és a balett műfajokkal való ismerkedésre. 

Ezt az épületet 1884 és 1886 között építették. A magyar vasúttörténet legnagyobb csarnokrendszere, az Északi Járműjavító több éven át tartó átalakítást és felújítást követően 2020-tól a Magyar Állami Operaház művészeti központja lett. Itt épült fel az Opera próba-, gyártó- és raktárközpontja. Ebben kapott helyet a közel 500 személyes Bánffy Miklós terem, a Hevesi Sándor házi színpad és a Fricsay Ferencről elnevezett zenekari stúdió. 

A garaysta diákok  Gaetano Donizetti „A csengő” című egyfelvonásos vígoperáját tekintették meg. Az olasz zeneszerző, Gioachino Rossini és Vincenzo Bellini mellett az olasz bel canto korszak legnagyobb, legtermékenyebb operakomponistája volt. Vígoperái (Szerelmi bájital, Don Pasquale) az operaszínpadok közkedvelt sikerdarabjaivá váltak, és ma is azoknak számítanak.

„A csengő” a nápolyi Teatro Nuovo színház különösen nehéz időszakában született, 1836-ban mutatták be. A librettista zeneszerző a színház igazgatójának és művészeinek szeretett volna segíteni ezzel a darabbal a kolerajárvány és az anyagi gondok nehézségeiben. Ez sikerült is neki, új műve rövid időn belül egész Európában népszerű lett. 

A történet szerint egy szerelmes éjszakán a patikus házában többször megszólal a csengő. A komponista bravúros humorral érzékelteti e kínos helyzetet. Megmutatja, hogyan lehet furfang és álruha segítségével távol tartani a férjet a nászágytól. A hálás diákközönség vastapsa igazolta a kitűnő darabválasztást. Az előadást követően a zenei élmények elmélyítése az érdi Pataki Cukrászdában folytatódott a garaysták számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában