Akit a Lélek vezet, biztosan jó úton jár

2023.11.20. 09:11

A püspök prédikált a kölesdi hálaadó szertartáson

Elkészült a kölesdi református templom falszigetelése. Hálaadó istentiszteletet tartottak ez alkalomból, melyet a Dunamelléki egyházkerület püspöke, Balog Zoltán vezetett. A környék több lelkipásztora és közel száz hívő vett részt a szertartáson. Az épület felújítását a jövőben folytatni szeretnék.

Wessely Gábor

Több környékbeli gyülekezet lelkipásztora vett részt a kölesdi hálaadó szertartáson. (A szerző fotója)

Hálaadó istentiszteletet tartottak a kölesdi református templomban abból az alkalomból, hogy – pályázati pénzből – sikerült megoldani az épület szigetelését. A közel 15 milliós csapadékvíz-elvezetési projekt lezárult, de még volna mit csinálni a 235 éves épületen. Külső és belső felújítás, tatarozás is ráférne.

Most, szombaton annak örültek a helyiek és a távolabbról érkezők – közel százan – ami elkészült. Az istentiszteletet Balog Zoltán püspök vezette. Részt vett rajta további 10-12 lelkipásztor a környező gyülekezetektől, köztük a megyei esperes Rácz József, aki elmondta: 16 református templomon végeztek kisebb-nagyobb állagmegóvó felújítást Tolna vármegyében a közelmúltban.

A helyi lelkész, Görgey Géza köszöntötte az egybegyűlteket. Megköszönte a támogatást, a sok imát és persze a kivitelezést is, mindenekelőtt Páldi Gábor cégvezetőnek. A szakember is kapott lehetőséget, hogy röviden ismertesse a munka menetét és a továbbiakban megoldandó feladatokat.

Balog Zoltán püspök a templom szószékén. (A szerző fotója)

A püspök – aki korábban miniszter volt – arról beszélt, hogy beiktatása óta, a területéhez tartozó (Dunamelléki egyházkerület) templomok közül még kevés tolnaiban járt, de szívesen eleget tesz a meghívásoknak. Prédikációjában hangsúlyozta, hogy az Ige, Isten szava mindenütt ugyanúgy hangzik a református közösségekben Kanadában, Ausztráliában és Kölesden is.

Ezt kell meghallani, ebből kell azt a tanulságot levonni, hogy a Teremtő jót akar nekünk, az örök életet kínálja, ha engedjük, hogy a Lélek vezessen. Sokan szerepeket játszanak, ám ha belenéznek a tükörbe, amit a Biblia tár elénk, rádöbbennek, hogy milyenek is valójában. Egyfajta szent passzivitás, az önös érdekek, az önző vágyak, az önmegvalósítás elengedése, belső átalakulás szükséges ahhoz, hogy Isten új utakra, az Ő útjára vihessen bennünket.

A szertartás végén a püspök megáldotta a jelenlevőket. A lelki feltöltődést, az istentiszteletet vendéglátás követte a parókián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában