Napkitörés

2024.06.18. 19:00

A mágneses vihar napokon belül elérheti a bolygónkat

A Nap északi és déli pólusa 10-12 évente cserélődik fel, emiatt megszaporodnak a napkitörések a nagyobb napfoltok. Előbbiek akár hazánkból is észlelhető sarki fényt okoznak, vagy okoztak idén májusban már negyedszer ez évben.

Teol.hu

Hatházi Gergely, gyönki amatőr csillagász szerint most ismét központ csillagunkra, a Napunkra érdemes figyelni, hiszen egy nagy aktív terület tartja izgalomban a csillagászokat, és az égitest megfigyelőit. Az AR 3712 számozású napfolt csoport a napokban alakult ki, és már terjedelme eléri a 8 Föld átmérőt. Csillagászok szerint az AR 3712 számozású nagy foltcsoport bármikor X-osztályú kitörést produkálhat. 

Újabb napfoltok keletkeztek
Az AR 3712 számozású nagy foltcsoport Fotó: Hatházi Gergely

Ez azért figyelemre méltó, mert a Napunk Föld felé néző oldalán van ismét az aktivitás, és ha napkitörés következik be, akkor egy mágneses vihar napokon belül elérheti a bolygónkat, és akár ismét sarki fény jelenséget észlelhetnénk akár hazánkból is. Persze ez függ a kitörés milyenségétől, nagyságától, erősségétől.
Hatházi Gergely fotója június 15-én, 10 óra 54 perckor készült az AR3712 foltcsoportról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában