Jegyzet

2024.06.14. 08:20

Adódtak nem várt nehézségek a választás napján

A szavazatszámláló bizottság tagjai reggeltől késő estig talpon voltak, figyeltek, segítettek, számoltak.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Getty Images

A választás komolyságát jelzi, hogy a szavazatszámláló biztosoknak minden olyan apróságról jegyzőkönyvet kell felvenniük, amelyek akár csak egy kicsit is veszélyeztethetik a voksolás zavartalanságát. Arra, hogy valaki rosszul lesz akár a választópolgárok, akár a bizottság tagjai közül, szinte minden egyes alkalommal számítani lehet, ám – biztos, ami biztos alapon – rögzítésre kerül néhány megmosolyogtató eset is.

Vasárnap több helyen áramkimaradás indokolt jegyzőkönyv felvételt. Volt, ahol ez nem akadályozta a szavazás menetét, másutt viszont zseblámpákat helyeztek el a szavazóhelyiségben. Arra is volt példa, hogy az egyik szavazó panaszkodott a nem megfelelő  látási viszonyok miatt, amit úgy oldottak meg, hogy hosszabbítók segítségével lámpákat helyeztek el a fülkében.

Visszatérő probléma az urnák sértetlenségét garantáló plombák megrongálódása. Volt, ahol azért szakadt le, mert a választópolgár ruhája elakadt benne, másutt azért, mert a táskája, de az is előfordult, hogy az okozta a problémát, hogy az egyik állampolgár ránehezkedett az urnára. A bélyegzők sem könnyítették meg a szavazatszámláló bizottság tagjainak napját. Több is meghibásodott, akadt, szétesett vasárnap.

Szóval sokszor kellett szembenézniük nehézségekkel a bizottság tagjainak amellett, hogy kora reggeltől késő estig talpon voltak, figyeltek, segítettek, számoltak. Nem semmi munkát végeztek, na.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában