Vízállás

2024.06.18. 11:30

Levonulóban a dunai árhullám a Tolna vármegyei szakaszon

Szombatról vasárnapra virradóra tetőzött a dunai árhullám a Tolna vármegyei szakaszon. Az első fokú készültséget némileg meghaladó vízállás lehetővé tette a Tolna környéki holtágak vízpótlását is.

Teol.hu

A Duna Tolna vármegyei szakaszán vasárnap 18 órától szüntették meg az I. fokú árvízvédelmi készültséget – tájékoztatta lapunkat Beke Zsolt, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna Vármegyei Szakaszmérnökségének vezetője.

árhullám, dunai árhullám
A dunai árhullám nyomán víz borította el a Gemenci erdőt. Fotó: Csontos Péter/Gemenc Zrt.

Szombatról vasárnapra tetőzött az árhullám

Az árhullám a Tolna vármegyei szakaszon szombatról vasárnapra tetőzött, a legenyhébb, első fokú árvízvédelmi készültséget valamivel meghaladó szinten. Ez az érték a Sió-Árvízkapunál 1081 centiméter volt (az I. fok szintje 1050 centi.)

Beke Zsolt elmondta, hogy bár ezek a vízszintek nem voltak kiugróan nagyok, viszont a tetőzés elhúzódott és az apadás is igen lassan indult. Emiatt, ahol a töltések rézsűjét huzamosabb ideig elérte a víz, ott a mentett oldalon úgynevezett fakadó vizek jelentkeztek, főként Paks és Báta térségében. Ezek a jelenségek azonban beavatkozást nem igényeltek. Azzal együtt, hogy a szakemberek természetesen az elsőfokú készültségnek megfelelően, folyamatosan figyelték a töltések állapotát, és azt, hogy nem alakulnak-e ki veszélyes folyamatok. A tartósan magas vízállás miatt felázott a talaj, ezért a töltések mentén levő erdőkben számos fa kidőlt, nem egy esetben a töltéskoronára.

Kedvező hatása is volt a magas vízállásnak

A magas vízállásnak azonban kedvező hatása is volt, lehetőséget teremtett például a Duna menti holtágak vízpótlására is. A vízügyi igazgatóság a bogyiszlói holtág töltését már az elsőfokú készültség szintjénél megkezdték. Eddig mintegy 15-20 centiméternyi vízoszlop érkezett ebbe az ágba, amelynek vízpótlása még folyamatban van.

A Fadd-dombori holtágba a dunai szivornyán keresztül juttattak vizet, a tolnai holtágba pedig a felduzzasztott Sióból, már május közepétől. A vízügyi igazgatóság egyeztet az érintett, tulajdonos önkormányzatok vezetőivel. Amennyiben szükséges, a héten ezekbe a holtágakba is lehet további vízmennyiséget beereszteni.

A szakaszmérnökség vezetője érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a június eleji dunai „zöldár” természetes jelenség, általában a folyó vízgyűjtő területén a magasabb hegyekben télen lehullott hó elolvadása okozza. Idén azonban nem volt sok a hóban tárolt csapadék, így nem az olvadás, hanem a vízgyűjtő területen ciklontevékenység miatti lehulló rengeteg eső okozta az árhullámot. Hozzátette: belátható idén belül nem várható a Dunán újabb komolyabb áradás.

Ez nem a vízitúrák időszaka

A Gemenc Zrt. erdőlátogatási tilalmat rendelt el szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre. A tilalom a vízitúrákra is vonatkozik – áll a társaság közleményében. A tiltást a közvetlen életveszély elhárítása indokolja, tekintettel arra, hogy a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt. Leállt a Gemenci Állami Erdei Vasút is.

A Gemenc Zrt. egy korábbi közleményében azt jelezte, hogy a vadállomány nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában