Hajdan

2024.06.25. 10:28

Befejezték a hadkötelesek sorozását

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

120 ÉVE Rosszak az utak. Lapunk egyik olvasója azon panaszt tette, hogy általában rosszak megyénkben a megyei és országutak. Különösen a szekszárdi vasúti állomás felé kivezető és a keselyűsi útra hívja fel a m. kir. államépitészeti főmérnök figyelmét. (Tolnamegyei Közlöny 1904. június 23.)

120 ÉVE A sorozás eredménye a dombóvári járásban. Már Dombóvárott is befejezték a hadkötelesek sorozását, melynek eredménye az, hogy a felhívott legényeknek egy harmadát besorozták. Legegeszségesebb a legénység Ujdombóvár községben, ahol majdnem valamennyi legény bevált katonának. Sok legénytől megkérdezte a sorozó liszt, hogy akar-e tengerész lenni? Aki azután igennel felelt, azt bevették a hadi tengerészeihez. Ebből azt következtetik, hogy a magyar elemet szaporítani akarják a hadi tengerészetnél. (Tolnamegyei Közlöny 1904. június 23.)

120 ÉVE Rendjelviselési engedély. Ő Felsége megengedte, hogy Wosinsky Mór szekszárdi apátplébános a török császári Osmanie-rend III. osztályát elfogadhassa és viselhesse. (Tolnamegyei Közlöny 1904. június 23.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában