Berlinger Attila hivatalosan is Szekszárd új polgármestere

Csütörtökön délután négy órakor jogerőssé váltak a szekszárdi választás eredményei. Ezek értelmében mostantól a tolnai vármegyeszékhely polgármestere hivatalosan is Berlinger Attila. Vele együtt a Fidesz-KDNP jelöltjei is elsöprő győzelmet arattak a tolnai vármegyeszékhelyen.

Bencze Péter

A Fidesz-KDNP valamennyi jelöltje bejutott az októberben felálló, új szekszárdi közgyűlésbe. Vasárnap már sejteni lehetett ezt, csütörtökön délután viszont visszafordíthatatlanul jogerőre emelkedett az eredmény. Mától Berlinger Attila Szekszárd polgármestere.

Akár már jövő héten hivatalba léphet Berlinger Attila.
Akár már jövő héten hivatalba léphet Berlinger Attila. Fotó: Makovics Kornél

Csütörtök délután óta Berlinger Attila Szekszárd polgármestere

A választás előtt már hivatalban levő polgármesterek októberig maradnak a helyükön. Ez az Alaptörvényben olvasható. Szekszárd esetében viszont más a helyzet: mivel a tolnai vármegyeszékhelynek nem volt polgármestere, így az ezzel a funkcióval járó feladatokat eddig Gyurkovics János ügyvivő alpolgármesterként látta el.

Szekszárdon emiatt a vasárnap megválasztott polgármester, vagyis Berlinger Attila az eredmény jogerőre emelkedését – azaz csütörtök délután négy órát – követően jogerősen is Szekszárd új polgármestere lett. 

Berlinger Attila várhatóan június 20-án veszi át megbízólevelét, ezt követően, június 24-ig sor került a hivatalos átadás-átvételi eljárásra. A településvezető a testület tagjai előtt június 27-én, a soron következő közgyűlés során teszi majd le az esküjét.

Berlinger Attila tehát még ebben a hónapban beül a közgyűlésbe, a vasárnap megválasztott többi tag viszont csak a októbertől vehet majd részt – az új testület tagjaként – a város irányításában. (Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér, Móra Viktória, Máté Péter és Szollár Zoltán a jelenlegi közgyűlésnek is tagja.)

Ezzel egyidejűleg jogerőre emelkedett az önkormányzati képviselő-választás eredménye is Szekszárdon, vagyis a közgyűlésbe hivatalosan is bejutott a kormánypártok valamennyi megválasztott jelöltje. Név szerint, szavazókörönkénti sorrendben: Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér, Koller Tamás, Böröcz Máté, Szollár Zoltán, Szabó Noémi Gabriella, Dr. Bali Ildikó, Janó Attiláné, Dr. Fusz György, Móra Viktória, Máté Péter.

Mellettük, kompenzációs listán bejutva, az Éljen Szekszárdot három tag – Bomba Gábor, Jantner Lászlóné, Faragó Zsolt –, a Mi Hazánkat pedig egy fő – Klézli Brigitta – képviseli majd.

A kompenzációs lista még ÉSZ támogatóit is meglepte

Az Éljen Szekszárd által delegált, a kompenzációs listáról bejutott képviselők névsora városszerte sokakat ért meglepetésként. Jantner Lászlónéról ugyanis már kettő alkalommal – 2019-ben, majd 2022-ben – is úgy szavaztak a szekszárdiak, hogy nem akarják őt Szekszárd vezetői között látni. 

Faragó Zsolt neve pedig azért váltott ki még az ÉSZ támogatóiban is felháborodást, mert Faragó politikai tevékenységét botrányok övezték. Emlékezetes volt például amikor az ÉSZ bukott politikusáról saját frakciótársa, Csötönyi László mondta azt, hogy alkalmatlan a város lakóinak képviseletére. Emiatt Csötönyi egyébként Gyurkovics Jánosnak, a város Fidesz-KDNP politikusának küldött titokban panaszáradattal teletűzdelt levelet

Ekkor kerülhetnek le a kampányplakátok

A jelöltek arcával ellátott választási plakátok, falragaszok az elmúlt hetekben gyakorlatilag utcáról utcára jöttek velünk szemben Szekszárdon és Tolna vármegye legtöbb településén. Ezeket azonban hamarosan el kell távolítaniuk a jelölőszervezeteknek. 

A választási eljárásról szóló törvény értelmében ugyanis – néhány kivételektől eltekintve – plakát korlátlanul elhelyezhető a kampányidőszak ideje alatt, viszont a választást követő 30 napon belül el kell azokat távolítani. Jelen esetben ez július 9.

Erre az köteles, aki elhelyezte vagy az, akinek az érdekében elhelyezték.

Amennyiben a kampányanyagok eltávolítása nem történik meg, úgy az önkormányzat gondoskodik a leszedésről, annak díját viszont továbbszámlázhatják a munkát elmulasztó jelöltnek, vagy jelölőszervezetnek. Dr. Zsikó-Gál Klaudia azt mondja, Szekszárdon ilyen esetben mindenféleképpen külső vállalkozót bíznának meg a munkával, aminek a szolgáltatásai díját áthárítanák a táblát kihelyezőkre. A szakember ugyanakkor hozzátette: a tolnai vármegyeszékhelyen nem jellemző, hogy a határidő lejártát követően még kampányanyagok lennének a városban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában