Visszatekintés

2024.06.21. 11:30

Váltás a borbarát kör élén, huszonhét év után

Ónodi Szabolcs kezdeményezésére 1997 őszén, 24 lelkes kistermelővel alakult meg a Bonyhádi Borbarát Kör azzal a szándékkal, hogy minőségi saját bor kerüljön a család asztalára.

Máté Réka

Ehhez folyamatosan négy területen bővítettük az ismereteinket – mondja a klubvezető: aktuális tennivalók a szőlőben, halaszthatatlan tennivalók a pincében, a borkultúrával kapcsolatos ismeretek bővítése (bor az irodalomban, a művészetben, a bibliában stb.), illetve az ízmemória fejlesztése és gazdagítása. 

borbarát, bonyhád
Ónodi Szabolcs visszatekintett az eltelt közel három évtizedre. Fotó: Máté Réka

– Elhatároztuk, hogy minden hónap első hétfőjén találkozunk. Az éves tematika szerint jeles előadókat hívunk, szakmai kirándulásokat szervezünk, nyilvános bormustrákat, borversenyeket hirdetünk és bekapcsolódunk Bonyhád város kulturális életébe. Segítettünk megalakítani a nagymányoki borbarátok körét is. Módos Ernő és Ferenc Vilmos vezetésével vincellér tanfolyamot végeztünk. Sokat köszönhetünk Vikmanné Violának, aki éveken keresztül bemutatókat tartott számunkra a Danubiana Kft. készleteiből, labor hátterű információkkal. Naprakész ismereteket kaptunk növényvédelemből dr. Fűzi Istvántól és Maros Pétertől. Sokat köszönhetünk Juhász Józsának, a művelődési központ igazgatójának azért a figyelemért, mely tevékenységünket végigkísérte, az intézmény havi programjában ténykedésünk nagy nyilvánosságot kapott – mondta Ónodi Szabolcs.

- Villánytól Tokajig, Soltvadkerttől Etyekig 14 borvidéket barangoltunk be szakmai kirándulásainkon – folytatja összefoglalóját. – A csaknem három évtizedes közös munkánkhoz 85-en csatlakoztak hosszabb-rövidebb időre. A jelenlegi tagságunk 24 fő, köztük többen alapító tagok is. Irigyelt együttlétünk mágnese és kovácsa Márton Béla, aki titkári tevékenységével, fáradtságot nem kímélve elévülhetetlen érdemeket szerzett építkező együttlétünkben. Jelenléte egyben garancia a folytatásban, az új vezető segítésében.

Bizony, 27 év után leköszönt az alapító klubvezető. A Bonyhádi Borbarát Kör keresi méltó utódját. Ezt a hagyományos évadzáró zenés összejövetelükön jelentette be hivatalosan, a pincehelyi Ónodi kúriában. A Borbarát Kör tagjai egy fotótablóval köszönték meg eddigi munkáját. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában