Számos újítás, fejlesztés szolgálta az elmúlt években a Dalmandon élők komfortérzetének javítását

Második ciklusára készül polgármesterként Stammné Juhász Luca. A faluvezető sorra vette, mennyi fejlesztéssel, a közösségi életet gazdagító kezdeményezéssel gyarapodott Dalmand az elmúlt években.

Révészné Hanol Erzsébet

Hálás a szavazók bizalmáért, és a következő ciklusban is szeretne rászolgálni Stammné Juhász Luca, Dalmand polgármestere. A tenni akarás, jobbító szándék vezérli, mint amivel közel harminc éve belevetette magát a közigazgatásba, és amellyel 2019-ben átvette a faluvezetését. Az azóta eltelt időszakban számos cél megvalósult, ezeket vette sorra a faluvezető.

dalmand
Dr. Stammné Juhász Luca és Potápi Árpád János. Fotó: Makovics Kornél

Még az előző testület kezdte el az óvoda felújítását, de néhány hiányosságot már az új grémiumnak kellett pótolnia önerőből. Ilyen a tűzjelző, a parkoló kialakítása, a szennyvíz elvezetés korszerű megoldása, az udvar térkövezése és a használatba vételi engedély beszerzése. Szintén önerőből felújította az önkormányzat a sportöltözőt és a sportpálya melletti padokat, a temetőben nemcsak urnafalat alakítottak ki, hanem a hűtőház javításáról is gondoskodtak.

Önerőből és pályázati forrásokból is gyarapodott Dalmand

A Magyar Falu Programban többször sikeresen pályáztak. Ennek köszönhetően térköves járda lett a Kossuth utcában, megújult a dalmandi játszótér, az újdalmandi településen egy teljesen új játszóteret alakíthattak ki, míg Alsóleperden új hintákat szereltek fel. Új tanyagondnoki buszra is a Magyar Falu Program révén tett szert a település, míg a régit az erdélyi Kányád községnek ajándékozták. 

A külső településrészekre is nagy figyelmet fordított a faluvezetés. Elnevezték az ottani utcákat és házszámmal látták el az ingatlanokat. A Dózsa téren, valamint Alsóleperden két buszmegállóban nem volt közvilágítás, így ezeken a helyeken napelemes LED-lámpákat szereltek fel önköltségen. Alsóleperden, az úgynevezett „lenti” soron útjavítással oldották meg, hogy az ott lakók udvarát ne öntse el a csapadékvíz.

Önköltségen jelentős mennyiségű hulladéktól szabadították meg a települést: 125 köbméternyi építési és egyéb veszélyes anyagot szállítottak el, valamint a temető melletti zöldhulladék-lerakóból is elvittek 800 köbméternyi hulladékot, és füvesítették a területet. A veszélyes fákat kivágatták. A polgármester kiemelte, hogy kevés közmunkása van, ám sok a karbantartásra szoruló közterület. A falu ugyanakkor rendezett, takaros, amiért rendkívül hálás a munkát végző közfoglalkoztatottaknak. Az országos fásítási program révén huszonkilenc fával gyarapodott Dalmand, ezek elültetését a lakosságnak is köszöni a polgármester.

Minden korosztály fontos, így a Csemete liget is mindig bővül egy-egy új fával, amikor gyermek születik a faluban. Az ovis ballagók iskolaváró támogatást kapnak a tarisznyába, az általános és középiskolai végzősöknek szintén kedveskedik az önkormányzat, nem csak apró ajándékkal, hanem anyagi támogatással is. A kilencven éven felüliek és a kerek házassági évfordulót ünneplő párok szintén számíthatnak egy kis figyelmességre.

Az összefogás több területen megmutatkozik

Eddigi polgármestersége legnagyobb kihívásának a Covid-járvány nyomán kialakult helyzetet találta Stammné Juhász Luca. A betegség terjedésének megakadályozása érdekében textil maszkokat és kézfertőtlenítőt osztottak a lakosság körében, illetve gondoskodtak arról, hogy a karanténban lévőkhöz eljusson az élelmiszer és a gyógyszerek. Az orosz-ukrán háború kitörése után a menekültek megsegítésére is gondot fordítottak.

Az összefogás más területen is megjelenik. Pálmai Ödön jóvoltából korhűen megszépült és új funkciót kapott az egykori vasútállomás, az Ifjúsági parkban, a kiülők fölé új tetőt húztak Mezei Balázsnak köszönhetően és önkormányzati közreműködéssel a padokat is lefestették, illetve emlékkövet állítottak az egykori Hibridüzem dolgozóinak. Ebben Tóth Ferenc, Varga Sándor, Dallos István és Dallos Györgyi is szerepet vállalt. Tavaly kopjafát avattak a nemzeti összetartozás napján.

Stammné Juhász Luca abban bízik, hogy nemcsak ő kap ismét támogatást a választások során, hanem a testületben is olyan emberek kapnak helyet, akik aktívan részt vesznek a település életében és jótékonyan hozzájárulnak a közösség működéséhez.

Bőséges a dalmandi rendezvénynaptár kínálata

Rendezvényekben is bővelkedik Dalmand. Februárban Valentin-napi játékos vetélkedőre hívják a párokat, húsvét közeledtével családi programokkal készülnek, illetve minden háztartásnak fonott kaláccsal kedveskednek, az augusztusi falunap színvonalát neves előadók emelik, a főzőversenyen résztvevő csapatok számára pedig minden hozzávalót az önkormányzat biztosít.

Halloween idején tökpartit rendeznek rémisztő sütik versenyével, vetélkedővel, tökfaragással. A Mikulás minden évben felkeresi a dalmandi gyerekeket, aztán advent idején vásárt szerveznek, ahol környékbeli árusok kínálják kézműves portékáikat. Karácsonyváró ünnepséget nemcsak Dalmandon, hanem Alsóleperden is tartanak. Ráadásul minden háztartásnak jut ilyenkor valami figyelmesség, és a hatvan éven felüliek pénzbeni támogatást is kapnak. A szilvesztert futással egybekötött közösségi programmal ünneplik, ahol hurkát, kolbászt töltenek, virslivel, dinsztelt káposztával vendégelik meg a résztvevőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában